Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Prvi puta u kinima – Festival ruskog animiranog filma

Festival ruskog animiranog filma
20.10.2021.
u 15:34

Osobita nam je čast i zadovoljstvo najaviti projekcije animiranih filmova koje održat će se u okviru Prvog festivala Ruskog animiranog filma u Zagrebu od 29.listopada do 31.listopada 2021.godine u Kaptol Boutique Cinema

Projekcije animiranih klasika ali i novih ostvarenje najstarijeg ruskog filmskog studija "Soyuzmultfilm" održat će se u navedenom terminu za kino posjetitelje u Zagrebu i Puli. Manifestacija povodom 85-e obljetnice legendarne "tvornice crtića" održava se na inicijativu međunarodne Savezne agencije "Rossotrudnichestvo" i "Ruske novine".

Predsjednik Upravnog odbora filmskog studija "Soyuzmultfilm" Juliana Slashcheva: „Ove godine legendarni "Soyuzmultfilm" slavi 85. Obljetnicu postojanja, a sada u 21.stoljeću zadržavajući naše najbogatije tradicije, kontinuirano se razvijamo, stvarajući nove crtiće za sve uzraste, u svim tehnikama formatima i žanrovima.“

Posebne, premijerne projekcije najstarijeg ruskog filmskog studija animacije održavaju se po prvi puta u Hrvatskoj. Vrlo je cool da gosti Festivala, ne samo da mogu ponovno otkriti klasike, već i vidjeti raznolikost naših projekata koje razvijamo, ali i onih po kojima smo poznati diljem Rusije i svijeta".

Festival će se otvoriti 29.listopada 2021.godine svečanom premijerom u kinu Kaptol Boutique Cinema cjelovečernjeg animiranog filma "Hofmaniada".

Posebnost navedene premijere je što će dio ulaznica biti u slobodnoj prodaji tako da zaljubljenici u animaciju mogu pogledati bez sumnje ovo vrlo zanimljivo ostvarenje.

"Program festivala uključuje najbolje epizode novih animiranih serija filmskog studija "Soyuzmultfilm", izvedenih u raznim tehnikama animacije“ rekao je programski direktor festivala Pavel Shvedov., te je naglasio: „Osim toga, gledateljima će biti predstavljen full-length animirani film u tehnici lutka- slika "Hofmaniada" redatelja Stanislava Sokolova. Proces rada na ovom  filmu trajao je ukupno 17 godina, a pri izradi filma stvoreno je više od stotinu jedinstvenih lutki, kao i na desetke raznih obrtničkih ukrasa. Prikazivanje „Hoffmaniade“ započelo je na velikom platnu krajem 2018-te godine , a film je postao pravi filmski događaj ne samo u domaćoj, već i u svjetskoj  lutkarskoj animaciji ".

Ugodno iznenađenje za goste festivalskih događanja biti će posebna projekcija u subotu 30.listopada 2021.godine, na 55. obljetnicu pojave književnog prototipa Cheburashke.

U čast rođendana najpoznatijeg ruskog animiranog lika, bit će organizirane posebne projekcije klasičnih crtića u lutkarskoj tehnici u režiji Romana Kachanova :  "Krokodil Gena", "Cheburashka", "Kapoklyak", "Cheburashka ide u školu". Posebnom projekcijom u kinu Kaptol Boutique Cinema, za koju će također biti dio ulaznica u slobodnoj prodaji, Cheburaska će proslavit će svoj rođendan u društvu prijatelja hrvatske djece, uključujući i naše najdraže prijatelje djecu iz doma u Nazorovoj ulici, te pobjednike natječaja za crtanje "karusel cartoon", koje organizira Ruska kuća u Zagrebu. Također djeca će sudjelovati u zabavnom kvizu, gasiti svijeće na  rođendanskoj torti i, naravno, probati specijalnu Cheburaska tortu.

Naše najmanje posjetitelje očekuju svakojaka iznenađenja i naravno pokloni.

Ulaznice za ove spektakle su u prodaji na kaptolcinema.hr i blagajnama kina Kaptol Boutique Cinema.

"Animacija ujedinjuje, a to je vrlo važan aspekt interkulturalnog dijaloga istaknula je producentica  Festivala crtića, kolumnist" Ruske novine“ gđa.Susanna Alperina, koji će i osobno doći na službeno otvaranje Festivala.

 „Uvjereni smo da će održavanje festivala pomoći u daljnjem razvoju i razumijevanju ruske kulture, posebno filmske kulture i animacije“. Nadalje je dodala : „Općenito, održavanje takvih festivala je vrlo dobra praksa i nadam se da će se nastaviti u mnogim dijelovima svijeta. „

Važnost održavanja Festivala naglasila je i predstavnica Rossotrudnichestva u Republici Hrvatskoj gđa. Elena Pogorelova, koja je ujedno i organizator Festivala:

"To je velika prilika za male gledatelje, i na samo one male već sve ljubitelje animacije,  da sada svi zajedno pogledamo dobre crtiće, i dobro se zabavimo.  U doba sveprisutnog tehnološkog-informatičkog booma, naša djeca bi trebala živjeti u svijetu sa igračkama, u toplom i sretnom obiteljskom okruženju. Naša ideja vodilja kod organiziranja ovog Festivala je bila sretno i veselo odrastanje za svu djecu, sa svim svojim jednostavnim radostima. ", objasnila je Elena Pogorelova.

Treći dan festivala 31. listopada 2021.godine biti će se u znaku novih serija-projekata "Soyuzmultfilma". Mladi gledatelji će moći vidjeti crtiće za mlađe i one srednje školske dobi kao što su: „Zebra u kutiji“, „Narančasta krava“ „Izbirljiv miš“, „Tajne doline meda“,  „Avanture Peće i Vuka“ i još puno toga.

Ravnatelj Savezne agencije Ruske Federacije "Rossotrudnichestvo" Evgenjij Primakov sa neskrivenim zadovoljstvom je podržao ideju Festivala ruskih crtića u Zagrebu i Puli. Njegova želja je da Festival postane tradicionalno kulturno događanje u Hrvatskoj:

"U Hrvatskoj je vrlo poznata i priznata škola crtića, te razumijem interes kino gledatelja  za rusku animaciju . U našoj zemlji ovaj žanr ima bogatu povijest, o čemu svjedoče mnoge generacije koje su rasle na sovjetskim crtićima, i to ne samo u Rusiji i zemljama bivšeg SSSR-a. Kvaliteta crtanja, odabir likova i sama izrada je bila uvijek najviša profesionalna razina. A sada, nakon teškog razdoblja, ruska animacija ponovno postaje konkurentna na svjetskoj razini. Ruski crtići su događaj za cijelu obitelj. Oni su visoko cijenjeni u različitim zemljama budući da gledatelji prepoznaju mentalitet i sposobnost izazivanja empatije svih kod animiranih likova. Siguran sam da će profesionalni kontakti između ruskih i hrvatskih zajednica animatora biti ne samo korisni, već će doprinijeti nastanku novog kvalitetnog proizvoda" zaključio je Ravnatelj Savezne agencije Ruske Federacije „Rossotrudnicevstvo“.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije