Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ranko Marinković

Prvi Luko Paljetak, druga Irena Škorić, treći Dimitrije Popović

večernjakova priča
Foto: Anto Magzan/Pixell
1/6
27.05.2010.
u 13:02

Na jubilarni, 45. natječaj za Večernjakovu kratku priču pristiglo je 809 priča, od kojih je pedeset objavljeno u Obzoru i ušlo u konkurenciju za nagrade.

Prva nagrada 45. natječaja “Ranko Marinković” Večernjeg lista za kratku priču otišla je legendarnom pjesniku, prevoditelju i lutkaru, druga mladoj filmskoj redateljici, a treća uglednom akademskom slikaru. Književnost je već odavno demokratizirana i ne zna za nikakva ograničenja ni uske specijalnosti. Luko Paljetak tako je dobio zamamnih 30.000 kuna za priču “Ružičasti kontejner”, Irena Škorić 8000 kuna za priču “Vikend”, a Dimitrije Popović 5000 kuna za priču “Porođaj”.

Na dodjeli u prozračnoj zagrebačkoj Gradskoj kavani nije bilo performansa ni protesta premda je među kandidatima za najdugovječniju hrvatsku nagradu za kratku priču bilo čak pedesetak autora, od veterana poput Nade Iveljić i Pere Kvesića, preko glumica Dubravke Miletić i Anje Šovagović-Despot do mlađih autora kao što su Rade Jarak, Zoran Malkoč (inače lanjski pobjednik) i Robert Roklicer.

>>Večernjakova kratka priča - U tijeku je novi natječaj

Žiri kojim je predsjedao akademik Milivoj Solar, a u kojem su bili i selektor još od 1964. godine Tomislav Sabljak, te Julijana Matanović, Bojana Radović i Goran Gerovac, među pedesetak priča morao je izabrati najbolje.

Dvostruki pobjednik

Akademik Paljetak, koji je prošli tjedan proveo u Subotici kao član žirija na međunarodnom festivalu dječjih kazališta, na Večernjakov natječaj šalje priče već petnaestak godina. Do sada je osvojio jednu prvu i dvije druge nagrade. Nagrade ga, očito, vole. Na dodjelu je stigao u pratnji supruge Anuške te velikog prijatelja, slikara Rudolfa Patera, o kojem je upravo završio veliki tekst za monografiju uoči izložbe u New Yorku.

– Ako život piše romane, životni trenuci, pa i ovaj u kavani, pišu kratke priče. Možda će i od ovog trenutka u Gradskoj kavani nastati neka nova kratka priča. Hvala Večernjem listu koji i u današnje vrijeme nalazi prostora za objavljivanje kratkih priča jer ta književna forma ne priča samo priču nego je i komentira – rekao je Paljetak.

Nagrađivana filmska redateljica i scenaristica Irena Škorić jučer je primila svoju prvu, a vjerojatno ne i zadnju književnu nagradu. Stalni sudionik Večernjakova natječaja za kratku priču Bruno Profaca bio je uvjeren da je Irena rođena sestra još jedne stalne sudionice natječaja Sanje Pilić. No, Irena i Sanja nisu sestre, ali su suradnice u projektu snimanja dugometražnog igranog filma “Mrvice”, koji Irena Škorić želi snimiti po knjizi Sanje Pilić, ali na netom završenom natječaju HAVC-a nije se izborila za novac. No, kako kaže, neće odustati, a podršku joj je jučer u kavani pružio i filmski redatelj koji je konačno prošao na natječaju za igrani film Branko Ištvančić.

Ciklus o Kafki

Slikar Dimitrije Popović, koji se nedavno vratio iz Praga gdje je izložio svoj ciklus o Franzu Kafki, nagrađen je za priču za koju ga je inspirirao dramatičan događaj iz cetinjskog rodilišta. Dokazani radoholičar u pripremi ima nekoliko knjiga i nekoliko izložbi. Tako završava ciklus autobiografskih kratkih priča u kojem će biti i priča o Danilu Kišu, ali i intrigantnu knjigu eseja “Blud i svetost”.

A želju da ponovno napiše kratku priču za 46. natječaj Večernjeg lista dobio je i najzagrebačkiji pisac i večernjakovac Zvonimir Milčec. A možda na natječaj pristigne i priča književnice i dugogodišnje večernjakovke Branke Primorac, kojoj je urednica kulture Večernjeg lista Bojana Radović zahvalila na dugogodišnjoj skrbi za Večernjakovu kratku priču.

Komentara 5

VI
vibrato
21:36 08.06.2010.

Marinka, tad ti prvo i treće mjesto, moglo bi se reći, nije dobro sjelo. Veću tragediju Obzor nije objavio od prošlogodišnje \" TKO JE UBIO DJEDA MRAZA\", što je pak bilo na nivou djeteta u dobi od 5 godina ;).. No dobro, nećemo o tome raspravljati, mi tu ionako ne možemo ništa.

VI
vibrato
09:20 08.06.2010.

ono po čem se razlikuje ovaj natječaj od natječaja od prije, recimo, dvije godine, jest nekvaliteta i izbor isključivo imena koja su poznata javnosti. mislim da je ovaj natječaj izgubio svoju vrijednost, a o propozicijama da i ne govorim. nigdje nisu objavljene sve pristigle priče kao ni autori koji su ih poslali, nitko od uredništva nije u stanju barem potvrditi da su zaprimili poslani tekst, na eventualne upite nitko ne odgovara, a u novi natječaj ulaze priče iz prošlog i sl. sve u svemu, velika prtljavina i zakulisne igre koje bude sumnje o regularnosti istoga. predlažem da se isti ukine i da se otvori prostor za nešto svrsishodnije jer ne vidim smisla da anonimci konkuriraju. ili, recimo, neka se natječaj održi pod naslovom \"natječaj za kratku priču poznatih imena\", a u propizicijama neka se navede da kvaliteta priče doista nije bitna. ili jednostavno neka se ukine nagrada pa da vidimo tko će vam više uopće slati priče... osim nas nadobudnih anonimusa, naravno.

VI
vibrato
09:25 08.06.2010.

i uz svo dužno poštovanje spram gospođe pilić, nije mi jasno kako vas nije sramota objaviti njezinu priču koja je na razini djeteta u dobi od 10 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije