Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvorenje u petak

Prošetali smo izložbom Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
01.02.2018.
u 10:33

Kroz 120 djela 120 umjetnika obuhvaćene su sve faze hrvatske umjetnosti izlagane u Paviljonu od Hrvatskog salona 1898. pa do danas.

Najomiljeniji zagrebački galerijski prostor, Umjetnički paviljon svoj 120. rođendan počinje slaviti izložbom na kojoj će od subote publici predstaviti 120 djela 120 umjetnika koji su obilježili njegovu povijest.

Osjetljiv posao izbora 120 umjetnika (sto slikara i dvadeset kipara) preuzeo je akademik Tonko Maroević, koji s Paviljonom surađuje dugi niz desetljeća. Umjetnine su posuđene od obližnje Moderne galerije Zagreb, pa će izložba trajati samo mjesec dana jer se znatan dio izložaka nalazi u stalnom postavu Moderne galerije.

– Ovo nije antologija hrvatske likovne umjetnosti, nego panorama. Okupljeni su umjetnici koji su u Umjetničkom paviljonu imali bilo retrospektivu, bilo samostalnu izložbu. Poštujući taj kriterij, ovdje nema meni dragog prijatelja Radovanija. Nema ni Glihe, ali zato ima Šimunovića – rekao je Tonko Maroević.

Ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić obećala je da će do kraja godine biti objavljena i monografija Paviljona. Rekla je da je u 120 godina djelovanja Paviljona u tom zdanju održano 800 izložbi na kojima je izlagalo od sedam do osam tisuća umjetnika, a izloženo je čak 10.000 djela. Stoga je Umjetnički paviljon nazvala hramom umjetnosti te rekla da je, prema podacima zagrebačke Turističke zajednice, riječ o najslikanijoj zgradi u Zagrebu.

Među 120 umjetnika akademik Maroević uvrstio je i djela devet umjetnica. Tako će publika vidjeti i djela Naste Rojc, Sonje Kovačić Tajčević, Anke Krizmanić, Cate Dujšin Ribar, Nevenke Đorđević Tomašević, Marike Šafran Berberović (koja je u Paviljonu imala dvije samostalne izložbe), Ksenije Kantoci, Milene Lah i Jagode Buić, koja je već posjetila Umjetnički paviljon kako bi vidjela gdje je i kako smješten njezin rad. A našao se na središnjem mjestu, uz skulpturu Dušana Džamonje.

Na izložbi “Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona” publiku očekuju i slike Vlaha Bukovca, Josipa Račića, Vilka Gecana, Hermana, Mirka Račića, Vidovića, Joba, Pulitike, Stančića, Šebalja, Kipkea, Šuteja... U Paviljonu očekuju veliki odaziv publike. Uostalom, remek-djela iz Fondacije Maeght u nešto više od četiri mjeseca vidjelo je gotovo 30.000 ljudi.

1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije