Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
maj sjöwall

Preminula majka skandinavskog krimića, žena koja je izumila "nordijski noir"

Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL
30.04.2020.
u 12:03

U 84. godini preminula je Maj Sjöwall, spisateljica koja je sa suprugom Perom Wahloom revolucionarizirala kriminalistički žanr.

U 84. godini preminula je spisateljica Maj Sjöwall, koja će uz supruga Per Wahlooa ostati zapamćena kao osnivačica žanra skandinavskog krimića "nordijski noir". 

Šveđanka Sjöwall je s Wahloom revolucionarizirala kriminalistički žanr, uvodeći u svoje knjige brutalno realistične i neromantizirane opise zločina, čineći krimić mračnijim no ikada prije. Bračni par bio je najpoznatiji po serijalu knjiga o sredovječnom anti-junaku, detektivu Martinu Becku koji je desetljećima inspirirao i nastavlja inspirirati sada već slavni žanr skandinavskog krimića i autore poput Stiega Larssona. Zajedno su napisali 10 knjiga o Becku, od 1965. sve do Wahloove prerane smrti 1975. godine. 

- Potpuno su promijenili trendove u kriminalističkoj fikciji - jednom prilikom napisao je Hennning Mankell, slavni autor serije krimića o inspektoru Kurtu Wallanderu na kojeg su izravno utjecali Sjöwall i Wahloo. 

Često nazivani "parom koji je izmislio nordijski noir", njih dvoje prvi su se uhvatili u koštac s gorućim temama skandinavskog društva razočaranog u ideju socijalne države, poput trgovanja ljudima, pedofilije, serijskih ubojica i samoubojstva. Sjöwall je u ranijim intervjuima opisala njihov zajednički rad - nakon što bi djecu stavili na spavanje, sjeli bi jedno prekoputa drugog i pisali dugo u noć. Pažljivo su i metodično proučavali materiju za svoje knjige, intervjuirali ljude, do u detalje razrađivali radnju i crtali karte lokacija, sve kako bi postigli što realističniji efekt. Njihove knjige prevedene su na više od 40 jezika i doživjele su brojne filmske i televizijske adaptacije. 

- Jako smo se koncentrirali na stil, htjeli smo pronaći stil koji nije ni moj ni njegov, već onaj koji bi odgovarao knjigama - rekla je tako Sjöwall za Guardian u intervjuu 2009. godine. 

Nakon suprugove smrti, Sjöwall je nastavila raditi kao prevoditeljica, a osvojila je i pet prestižnih švedskih nagrada Lenin. 

Komentara 2

Avatar MichelleOU98
MichelleOU98
23:20 04.05.2020.

w︆︅︆­­w︆︅︆­w︆︅︆­.︆︅︆­­l­­o︆︅︆v︆︅︆e︆︅︆x︆︅︆­x︅︆︆­.︆︅︆­­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆­b

Avatar DonnaKL88
DonnaKL88
15:29 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije