Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Povijest zmajeva i kraljeva 300 godina prije Igre prijestolja

05. srpnja 2019. u 12:10 0 komentara 154 prikaza
Foto: Školska knjiga

Iako zagriženi fanovi serijala “Pjesma leda i vatre”, iz koje je nastala hit-serija “Igra prijestolja”, godinama očekuju šesti nastavak “Vjetrovi zime”, pogotovo nakon razočaranja finalom serije, morat će se još malo strpjeti i zadovoljiti utješnom nagradom. Najnovija knjiga Georgea R. R. Martina “Vatra i krv”, objavljena krajem prošle godine, upravo je doživjela i hrvatski prijevod koji je jučer pušten u prodaju.

neil gaiman Nakon četiri propala pokušaja, na TV ekrane stiže kultni “Sandman”Incest je ovdje čak poželjan

“Vatra i krv” također se bavi Zapadnim zemljama, točnije Sedam kraljevstava, no radnja je smještena 300 godina prije događaja koje smo revno pratili u “Igri prijestolja”. Počinje periodom prvog pohoda Targaryena, Aegona I. i njegovih žena-sestara Rhaenys i Visenye, a upravo je trenutak njihova dolaska u Zapadne zemlje početak računanja vremena. Uz fantastične ilustracije Douga Wheatleya, koji je radio i na stripovima “Star Wars”, ali i još jednom Martinovu djelu “Svijet leda i vatre”, knjizi koja također opisuje povijest i kulturu Zapadnih zemalja, dobivamo, u formi stvarne povijesne knjige, detaljno opisanu povijest kuće Targaryen. “Vatra i krv” svojevrsno je metatekstualno djelo – na prvoj se stranici naziva “Povijest kraljevanja Targaryena u Zapadnim zemljama” i pripisuje se nadmeštru Gyldaynu od Citadele u Starigradu (dok nas sa strane promatra njegov poprilično smrknuti portret), a zatim se napominje da je tu pripovijest transkribirao George R. R. Martin.

Vatra i krv Prednastavak Igre prijestolja preveden na hrvatski

Bilo kako bilo, “Vatra i krv” nije roman u pravom smislu te riječi niti načinom pisanja nalikuje poznatim nam knjigama iz serijala, a da se ne spominju zmajevi, ne bi se pretjerano razlikovala od bilo kakve stručne literature o srednjovjekovnim osvajanjima. Ali upravo to je i razlog zbog kojeg su Martinove knjige postale globalni fenomen – on piše neku vrstu fantastičnog realizma, a jednom kada prihvatite postojanje magičnih bića, proročanstava i bogova, nalazite se u svijetu koji je bolno realan na način na koji u žanru fantastike nismo navikli. Kao i u stvarnom životu, ne postoje glavni likovi, postoje samo ljudi – koji rade greške i za njih plaćaju. Svaki čin ima posljedicu, podsjeća nas Martin iznova i iznova. Kao što je njegov uzor, veliki J. R. R. Tolkien stvarao nove jezike i povijest Međuzemlja, to je napravio i Martin - i otišao korak dalje, nazivajući ovo djelo svojim “Grimarillionom” naspram Tolkienova “Silmarilliona”.
U pripovijest o vladavini kuće Targaryen nadmeštar Gyldayn uvodi nas kratkim opisom propasti Valyrije, koju su, od svih plemenitih obitelji gospodara zmajeva, uspjeli preživjeti samo Targaryeni zahvaljujući proročkom daru Daenys Targaryen, koja je svoju obitelj 12 godina prije propasti odvela na sigurno, na otok Zmajkamen.

Dobar provod Slavni glumac usred Zagreba uživao u rakijama i velikom društvu

Vrijedi napomenuti i da je incest, najčešće ženidba braće i sestara u Valryriji, pa tako i kasnije među Targaryenima, bio nešto sasvim normalno – čista se krv gospodara zmajeva morala očuvati pod svaku cijenu. Neki će kasnije tvrditi da u tome leži razlog poznatog targaryenskog ludila, no o tome možemo samo nagađati. Nakon Aegonova osvajanja šest od sedam kraljevstava Zapadnih zemalja koje je, ponajprije zahvaljujući zmajevima Balerionu Crnoj Grozi (navodno najvećem zmaju u povijesti), Meraxes i Vhagar, proteklo poprilično bezbolno, od mačeva svojih neprijatelja Aegon je zmajskom vatrom iskovao svima nam dobro znano Željezno prijestolje. Isto će to prijestolje godinama poslije ubiti Maegora Okrutnog, trećeg targaryenskog kralja koji je jednog jutra pronađen mrtav, naboden na mačeve slavnog prijestolja. Svih gusto ispisanih i ilustriranih 705 stranica ove knjige uspijeva pokriti samo prvih 150 godina targaryenske vladavine, od Osvajanja do tužne vladavine Aegona III., poznatog i kao Zmajeva kob, jer je upravo u njegovo vrijeme umro posljednji zmaj, a magija napustila svijet.

Denis Derk Napeta ljubavna priča iz tajnovite bračke uvale koja završava mrtvom glavom

Smrt posljednjeg zmaja

Idući tom “Vatre i krvi” trebao bi opisati idućih 150 godina, koje završava sa zadnjim Targaryenom na Željeznom prijestolju, Aerysom zvanim i Ludi kralj, koji nam je poznat iz originalnog serijala kao Daenerysin otac. 
Možda će i ova knjiga postati predložak za jedan od pet navodnih spin-offova “Igre prijestolja” koje priprema HBO. Zasad je poznat samo prvi, čija će se radnja događati tisućama godina prije svih poznatih nam događaja, u vrijeme dolaska Prvih ljudi, vladavine Djece šume i nastanka zlokobnih Bijelih hodača. Svakako, pozdravljamo sve što će nam odvratiti pozornost od zakašnjelih “Vjetrova zime”.

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.