Zašto na stolu držimo sol i papar, a ne, recimo, sol i cimet? Zašto muški sakoi na rukavima imaju nepotrebnu dugmad? Zašto vilice imaju četiri zupca... Ta i slična pitanja postavio si je Bill Bryson (pravim imenom William McGuire, jedan od najprodavanijih angloameričkih publicističkih i putopisnih autora koji je svjetsku slavu stekao knjigom “Kratka povijest gotovo svega”) nakon što je na tavanu svoje tek kupljene kuće u Norfolku našao vrata koja nisu vodila nikamo. Kako odgovore nije znao, shvatio je da zapravo svi mi najmanje znamo o onome što nas okružuje u našoj svakodnevici u onome što (često ne misleći) zovemo “običnim životom”.
“Kuća mi se odjednom učinila tajanstvenim mjestom. I tako se rodila ideja da proputujem njome i promislim o ulozi svake od njih u evoluciji privatnog života. Kupaonica će biti povijest higijene, kuhinja povijest kuhanja, spavaća soba povijest seksa, smrti i spavanja... Napisat ću povijest svijeta ne izlazeći iz svog doma”, napisao je u uvodu knjige “Kod kuće” koju je podnaslovio “Kratka povijest privatnog života”, čiji je prijevod na hrvatski upravo objavila izdavačka kuća Znanje.
Autor zapravo počinje od jednostavne premise: ljudi kroz stoljeća tiho žive svoju svakodnevicu – spavaju, jedu, piju, seksaju se... a sve se te aktivnosti zbivaju u kući. Ona tako postaje polazna točka njegovih istraživanja. Šećući se svojom kućom, dokazuje nam da su ključna civilizacijska otkrića i izumi prisutni našim domovima. U svojoj maniri neodoljivo šarmantnog sveznalice on piše o arhitekturi, elektricitetu, očuvanju hrane, epidemijama, začinima, Eiffelovu tornju, krinolinama i korzetima, usporedo s nevjerojatnim biografijama ekscentričnih umova koji su oblikovali našu civilizaciju.