Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Posjetite online izložbu ULUPUH-ovih fotografa. Tema je vrijeme ekstrema!

Bit će predstavljeni radovi 31 fotografa
05. travnja 2020. u 11:38 0 komentara 275 prikaza
Zagreb: Otvorena izložba fotografija Ante Magzana "Barcelona Light & Shade"
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Međunarodna tematska bijenalna izložba ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju pod nazivom "Vizura 2020 // Vrijeme ekstrema" virtualno će biti otvorena na Hrvatski dan fotografije u ponedjeljak, 6. travnja, a predstavit će radove 31 profesionalnog umjetničkog fotografa.

Art Basel prvi put virtualno Ljubitelji umjetnina srušili server, a i u krizi prodani su milijunski kapitalci

Kako se ističe u najavi, radi se o izložbi recentnih fotografija kojom se nastoji predstaviti stanje suvremene fotografije u Hrvatskoj, sa svim pomacima i otvaranjima prema međunarodnoj fotografskoj sceni, razmjeni iskustava te aktualnim pitanjima i problemima profesionalne fotografije. Organizator izložbe je Sekcija za fotografiju Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH).

Kada je sredinom 2019. godine ULUPUH-ova sekcija za fotografiju odlučila promijeniti smjer svoje članske žirirane bijenalne izložbe i krenuti s Vizurom 2020. kao prvom iz niza, "Vrijeme ekstrema" kao tema bila je samo ideja u kojoj se pristup suvremenoj umjetničkoj fotografiji nastojao promijeniti ustaljeni kurs ovog zagrebačkog bijenala, ističu organizatori.

Tema izložbe "Ekstremi / Vrijeme ekstrema" nastala je početkom ljeta 2019., i nije mogla ni zamisliti ekstreme vremena u kojem je nastajala. Zapravo se više referirala na ekstreme u suvremenoj fotografiji, pluralizam i simulakrum u umjetnosti, način na koji živimo dvostruke živote, paralelizam svakodnevnog, a manje na dokumentiranje stvarnosti.

"Pandemija virusa covid-19 u trenutku pristizanja radova na natječaj, žiriranja i odabira radova mijenjala je našu stvarnost i planove iz sata u sat, a svakodnevnicu dovela u stanje ekstrema. Vizura 2020, igrom slučaja, aktualni je odgovor na stanje stvari", ističu iz ULUPUH-a. "U umjetnosti i fotografiji nema odustajanja. Stoga, uz poklik Dolores Ibarurri 'No pasaran!' (Neće proći!) najavljujemo 'Vizuru 2020 // Vrijeme ekstrema', u svijetu virtualne stvarnosti. Objektivna stvarnost izložbe odgođena je za neka bolja vremena", poručuju.

Na izložbi izlažu članovi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a Miroslav Arbutina, Janko Belaj, Saša Ćetković, Marin Dražančić, Robert Gojević, Damir Hoyka, Maja Hrnjak, Ivica Kiš, Damir Klaić, Anto Magzan, Roman Martin, Miro Martinić, Alan Matuka, Ratko Mavar, Dag Oršić, Mario Periša, Petra Slobodnjak, Maja Strgar Kurečić, Siniša Sunara, Igor Šeler, Vladimir Šimunić.

Na sudjelovanje je pozvano i deset profesionalnih suvremenih umjetničkih fotografa iz Sjedinjenih Država, što je zamišljeno kao osnova budućeg međunarodnog povezivanja fotografske zajednice. Kao gosti Sekcije svoje radove na izložbi predstavit će tako i pozvani autori američke fotografske platforme Photolucida 2019, Yvette Marie Dostatni, Daniel Gonçalves, Karen Navarro, Barbara Peackok, Lori Pond, Michelle Rogers-Pritzl, Nicolò Sertorio, Aline Smithson, Brandy Trigueros i Rick Wright.

Izložba će biti dostupna na poveznici:  http://fotografija.ulupuh.hr/. Autor virtualnog postava izložbe je Janko Belaj.

Autorica koncepcije i selektorica je Draženka Jalšić Ernečić, kustosica ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju. Četveročlani stručni međunarodni žiri izložbe uz nju čine nezavisna kustosica i glavna urednica Portala za kulturu, umjetnost i nove medije Arteist Anita Ruso, likovi kritičar, kustos i urednik Art Magazina Kontura Feđa Gavrilović te direktorica neprofitne fotografske organizacije Photolucida Laura Moya.

"Živimo u vrijeme ekstrema i pritom nastojimo opstati, nastaviti i dovršiti započeto. Ekstremnim, bolesnim i potresnim vremenima usprkos. Zapravo, ekstremne situacije na neki su način učvrstile one nevidljive i neraskidive spone ljudskosti, spojile fotografsko pleme i međusobno nas povezale na nekoj višoj razini", stoji u predgovoru Draženke Jalšić Ernečić.

Midhat Kapetanović Sarajevski ilustrator: Kad sam čuo za potres u Zagrebu, olovka je sama krenula crtati i nastali su Vučko i Zagi

Danas su krajnosti dio svakodnevice, skup pravila ponašanja, prilagođavanja novim situacijama, galerije i muzeji su zatvoreni, umjetnici djelovanjem u virtualnom svijetu pomažu očuvati mentalnu snagu svijeta u teškim vremenima, a medijska moć fotografije globalno nas povezuje i ponovno dolazi u prvi plan. Svjedoci smo fotografske slike u vrijeme ekstrema, dodaje Jalšić Ernečić.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Slavonski Brod: Duge kolone vozila u oba smjera na graničnom prijelazu
jedva dočekali otvaranje granice
Navala Hrvata na šoping u BiH: Kupuje se sve, od špeceraja do lijekova i bijele tehnike
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.