Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesna snimka

Pogledajte kako je Nirvana 1991. najavljena kao Bijelo dugme

17.02.2020.
u 11:32

Novoselic je znao kojoj se publici šalom obraća i otkrio koji je bend na njega utjecao u formativnim godinama

Malo tko pa ni sami Kurt Cobain i Krist Novoselic nisu vjerovali da će osnutkom Nirvane 1987. postići enormu slavu, a grunge kao novi pravac u rocku torpedirati u sam vrh popularnosti. 

Izmjenjivom srećom nizali su pjesme sve do rujna 1991. godine kada DGC Records svijetu predstavlja njihov "Nevermind", drugi studijski album tada već poznate, ali ne i svjetski slavne Nirvane. Pomutnja koja je uslijedila je povijest, a jednako povijesna je i snimka njihova koncerta krajem 1991. održana u talijanskom mjestu Muggia nedaleko Trsta. Naime, ona je danas blago sama po sebi, a nama je još zabavnija jer Nirvana je tada publici najavljena kao Bijelo dugme.

Učinio je to sam basist benda Novoselic koji je, poznato je, hrvatskih korijena i svoje adolescentske dane proveo je u gimnaziji "Juraj Baraković" u Zadru. Tamo se formirao i njegov glazbeni ukus, a očito je da je slušao i Bijelo dugme.

Naravno, znao je i Krist da je izašao pred publiku koja zbog geografske blizine možda poznaje rad Bijelog dugmeta pa je po izlasku na binu na čistom hrvatskom jeziku Nirvanu šaljivo najavio: “Dobro večer, mi smo Bijelo dugme", poslije čega je Kurt Cobain jednim od najpoznatijih rifova rocka započeo koncert pjesmom “Smells Like Teen Spirit”.

Ključne riječi

Komentara 1

PI
Petar_Ivić
13:47 17.02.2020.

cool

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije