Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filmski festival

Ove godine u Motovunu: borac ISIL-a, plaćeni ubojica, danska sponzoruša i ruski rokeri

Foto: Promo
1/4
05.07.2018.
u 06:55

Među 19 filmova glavnog natjecateljskog programa su i “Srbenka” N. Slijepčevića, “Chris the Swiss” A. Kofmel i “Aleksi” Barbare Vekarić

Sitni kriminalac iz Švedske, danska “sponzoruša”, britanska novinarka i borac ISIL-a, ruski rokeri i kolumbijski plaćeni ubojica, raznolika je lepeza likova koji će oživjeti na platnu Motovun Film Festivala, na kojem se očekuje više od 100 filmova i 65 projekcija.

– Iz Švedske nam dolazi Ruben Östlund čiji je film “Kvadrat” bio nominiran za Oscara, a osvojio je Zlatnu palmu. Počasni gosti su i glumački velikani Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija. Uz filmski program, stižu nam redatelji iz Danske, Njemačke, Crne Gore, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Švicarske... – najavio je direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković tijekom predstavljanja 21. izdanja festivala, a koje će se održati od 24. do 28. srpnja.

Devetnaest filmova glavnog natjecateljskog programa MFF-a karakterizira činjenica da imaju dušu, intrigu, energiju, ne ostavljaju gledatelja ravnodušnim i nude nove filmske poglede. U programu su iznova filmovi velikih autora kao što su američka redateljica Debra Granik “Ne ostavljaj traga” i turski redatelj Nuri Bilge Ceylan “Drvo divlje kruške”, ali i najnovije ostvarenje ruskog redatelja Kirila Serebrenikova “Ljeto”, oštrog kritičara Putinova režima koji se nalazi u kućnom pritvoru.

Gledat ćemo i film “Hannah” redatelja Andree Pallaora, sa Charlotte Rampling u Cannesu nagrađenom za najbolju žensku ulogu te “Slatki život” redateljice Isabelle Eklöf koji je nakon premijere na Sundanceu podigao dosta prašine zbog eksplicitnog prikaza seksualnog nasilja. Uz zvjezdane autore tu su i dolični filmovi za koje još gotovo nitko nije čuo, a selektori smatraju da će postati veliki festivalski hit. Ove godine to je debitantski “Napad panike” Paweła Maślone, tragikomedija koja prikazuje dramatične trenutke u životima nekoliko pehista.

U programu su i tri dugometražna hrvatska filma. Dokumentarac “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, već je nagrađen prestižnom nagradom Doc Alliance, a na Motovunu će imati hrvatsku premijeru. Tabu temama bavi se i “Chris the Swiss” švicarske redateljice Anje Kofmel koji je premijeru imao u Cannesu. Kao odmak od duhova prošlosti, tu je “Aleksi”, debitantski film Barbare Vekarić.

– Ove godine nije nam zemlja partner, nego grad. U goste nam dolazi Berlin, s 20-ak filmova i umjetnicima iz desetak različitih zemalja. To je slika Berlina, multikulturalnog magneta. Iz toga grada dolazi i ambiciozna izložba “Zidovi i mostovi”, u kojoj ćemo predstaviti 13 umjetnika iz naše i susjednih zemalja i njihove berlinske radove – najavio je Mirković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije