Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrinutost za društvo

Otvoren 22. Motovun Film Festival. Bit će prikazano stotinjak filmova iz cijelog svijeta

Motovun film festival
Sanjin Strukic/PIXSELL
23.07.2019.
u 22:56

Festival je počeo projekcijom slovenskog filma godine 'Nikad više luzerica', egzistencijalne komedije u režiji Urše Menart.

Prigodnim programom na glavnom festivalskom Kino trgu te odavanjem počasti nedavno umrlom redatelju i prijatelju Motovuna Dušanu Makavejevu u utorak navečer u tom je gradiću otvoren 22. Motovunski filmski festival na kojem će do subote biti prikazano stotinjak nezavisnih filmova iz cijelog svijeta.

Festival je počeo projekcijom slovenskog filma godine "Nikad više luzerica", egzistencijalne komedije u režiji Urše Menart. 

Kako  je rečeno na otvaranju, programski zajednički naglasak filmovima odabranima za ovogodišnji festival je zabrinutost za društvo u kojem se budi isključivost, ali i vedrija alternativa današnjem nepravednom svijetu uz predah od teških vremena uvrnutim humorom ili pak glazbom.

Direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković na otvaranju je istaknuo kako je ovogodišnja formula motovunske filmske čarolije dvadeset dugih, trideset kratkih filmova, fokus na mlade Poljake, s obzirom da je Poljska ovogodišnja zemlja partner festivala te filmovi o populizmu. 

"To je rezultat cjelogodišnjeg truda, tisuću odgledanih naslova i temperamentne debate kako bi pripremili najbolji mogući film" - poručio je Mirković.

Ocijenivši kako je ovaj festival od neprocjenjive kulturne i društvene važnosti, obnašatelj dužnost istarskog župana Fabrizio Radin je istaknuo da će i ove godine Motovun idućih pet dana postati mjesto filmske čarolije, dobre zabave i ukusne lokalne eno-gastronomije.   

Drugi večernji film na Trgu bila je makedonska crna komedija "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" redateljice Teone Strugar Mitevske koja dolazi ovjenčana Zlatnom arenom za režiju manjinske koprodukcije na netom završenom Pulskom festivalu.

U glavnom programu Motovuna  još su dva pulska laureata - apsolutni pobjednik festivala, u petak domaći "Dnevnik Diane Budisavljević" u režiji Dane Budisavljević te u četvrtak srpski "Šavovi" redatelja Miroslava Terzića s nagradom kritičara za manjinsku koprodukciju.

Za Propeler Motovuna borit će se 13 naslova, među njima i  ruski film "Tvornica" te švicarska nadrealna drama "Nevinost". O najboljem filmu odlučuje žiri u kojem su hrvatska redateljica Hana Jušić, njezin srpski kolega Ognjen Glavonić te poljski filmski kritičar i producent Michal Chaciński.

Kao što je uobičajeno, filmovi će se u Motovunu prikazivati u četiri kina: od jutra do kasnog popodneva u Kinu Bauer i u Kinu Mak, a navečer na otvorenom u Kinu Trg i Kinu Billy.

Uz projekcije filmova, druženje s umjetnicima, filmski kviz i performanse na ulicama Motovuna, posjetitelje očekuje i bogat glazbeni program.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije