Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strip

Otpor crtačkom mainstreamu

'komikaze2_nnn_kul_160311'
Foto: ''
1/3
19.03.2011.
u 16:33

Izašao je novi broj nezavisnog strip fanzina Komikaze iza kojeg stoji kolektiv društveno snažno angažiranih mladih autora osebujnih stilova

Izašao je 26. broj webzina Komikaze, iza kojeg stoji istoimeni kolektiv angažiranih autora, mahom s diplomama likovnih akademija, koji su svoj izričaj odlučili potražiti na marginama i tako marginalizirane domaće strip zajednice.

U novom broju predstavlja se 11 novih i starih autora. Među veterankama kolektiva je i odlična Dunja Janković koja se predstavlja distopičnom kiborškom fantazijom u tehnici kolaža, a inače je jedna od rijetkih domaćih stripašica koje sustavno objavljuju svoje radove.

Zbog izrazite aktualnosti i gorko-slatke atmosfere ironiziranja svakodnevice, inače karakteristične za indie stripove, treba izdvojiti i mladog Mirana Križanića koji svojim minimalističkim pasicama pogađa u sridu i izaziva osmijeh čitatelja.

Duhovit je i belgijski umjetnik Kapreles, dok Francuz Dav Guedin privlači pažnju detaljnošću grotesknog crteža. Sličnu pažnju detaljima posvećuje i srpski autor Radovan Popović iz čijih se nelijepih kadrova iščitava hrabar obračun s regionalnim ratnim naslijeđem. Drugačijom, kolonijalnom opresijom u kratkom, ali efektnom stripu bavi se pak Francuz Gnot Guedin.

U novom broju Komikaza predstavljeni su i fantazmagorični radovi švedsko-slovenske autorice Anne Ehrlemark, psihodelija s kraja osamdesetih letonskog autora Andrejsa Lavrinovicsa, zatim razigrani stripovi apsurda Wostok Workshopa, te egzistencijalistička drama Jurice Starešinčića i dvije kratke table Herr Shulzea.

Urednica Ivana Armanini ponovo je isporučila veliko šarenilo autora kojima su zajednički poriv za snažnom društvenom kritikom i otpor crtačkom mainstreamu. 

Komentara 1

JB
Juda ben Tudum
22:37 19.03.2011.

ja mislio to strip o holokaustu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije