Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba portreta poznatih osoba

Otkrivam tajna lica umjetnika

18.10.2018.
u 08:35

Oči nisu ogledalo ljudske duše, kaže fotografkinja

Izloženo je 30 portreta velikih formata, uz svaki će stajati i kratka bilješka o umjetniku, a moći će se razgledati do 28. listopada  Ogledalo ljudske duše.

Iako se inače kaže da su to oči, za fotografkinju Vesnu Zednik nema dileme da se ono najintimnije i najskrovitije u čovjeku krije – u crtama njegova lica. Stoga je ova umjetnica posljednjih desetak godina provela upravo portretirajući prepoznatljive osobe, pretežito iz svijeta umjetnosti i znanosti, a najznačajnija djela od danas se mogu razgledati u Muzeju Mimara gdje autorica u 19 sati otvara svoju izložbu fotografija “Personae Gratae”.

– Oduvijek su me privlačila lica i ono što se ispod njih krije. Dok ljudi putuju kroz život, najčešće ne dopuštaju drugima, a ponekad ni sami sebi da skinu štit koji nose na obrazima – govori Vesna Zednik čiji su portreti u crno-bijeloj tehnici na prvu veoma jednostavni. No zapravo je riječ o intimističkim fotografijama koje održavaju osobnost svake portretirane osobe, njezinu priču i dublji pogled ispod površine.

Autorica ističe da je s mnogim modelima veže dugogodišnje poznanstvo i prijateljstvo, što joj je omogućilo osoban i dublji pogled, nužan za nastajanje ovog tipa fotografija.

Traži pravu ljepotu

– Portret postaje zanimljiv baš onda kad otkrije i zabilježi zastrtu istinu, kad otkriva neposredan dojam, ono skriveno i pritajeno. U toj otvorenosti javlja se prava ljepota lica – objašnjava Zednik koja je ispred svojeg objektiva uhvatila svu raznolikost dobi, interesa i životnih puteva na hrvatskoj umjetničkoj sceni.

Tako je fotografirala književnika Dragutina Tadijanovića, rođenog prije više od stotinu godina, ali i mladog baletana Frana Kovačića te Anamariju Marković, stipendisticu prestižne Vaganove baletne akademije, kolijevke najboljih ruskih balerina.

Tu su i portreti afirmiranih autora, poput književnika i prevoditelja Mate Marasa, povjesničara umjetnosti Tonka Maroevića, baletnog umjetnika svjetskoga glasa Milka Šparembleka, solo flautistice opere HNK Ane Benić, a na izložbi će se moći vidjeti i fotografije pjevačice Gabi Novak, filmskog i kazališnog glumca Renea Medvešeka, fotografkinje Slavke Pavić, književnog povjesničara Tomislava Bogdana...

Ukupno 30 portreta na velikim formatima bit će postavljeno na prvom i drugom katu Muzeja Mimara, uz svaku će fotografiju stajati i kratka bilješka o umjetniku, a moći će se razgledati sve do 28. listopada. 

Fotografira od djetinjstva

Riječ je o drugoj samostalnoj izložbi Vesne Zednik, a organiziraju je Udruga OS, Muzej Mimara i Fotoklub Zagreb. Prvi je put, naime, u travnju ove godine u Europskom domu Zagreb održala izložbu “Šumovi” kojom je predstavila suvremenu hrvatsku fotografiju te se ozbiljnije afirmirala na umjetničkoj sceni.

Zednik je inače diplomirala filozofiju i starogrčki jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, no od najranijeg djetinjstva razvila je sklonost prema fotografiji te je školovana u duhu zagrebačke škole fotografije, a u svojim je radovima usmjerena na detalje koji unose osobni odnos prema objektima i modelima ispred objektiva.

Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada, a pažnju javnosti privukla je upravo kada je počela izlagati portrete te kada je uočena njena sklonost karakternom fotografiranju u crno-bijeloj tehnici koje je naišlo na odobravanje publike i kritike.

>> Pogledajte video izložbe Nikole Tesle

Ključne riječi

Komentara 1

MA
Matrix5
22:15 03.11.2018.

Još stari Egipćani znali su prepoznati osobnost i dio karaktera sa lica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije