Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Ostanimo svjesni uloge kazališta u ovim teškim trenucima

U povodu Svjetskog dana kazališta ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputila je poruke ohrabrenja i potpore svim kazališnim umjetnicima i djelatnicima podsjetivši na važnu ulogu umjetničkog i kazališnog djelovanja u društvu.
27. ožujka 2020. u 11:25 1 komentara 49 prikaza
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
Foto: Petar Glebov

"Ove godine obilježavamo Svjetski dan kazališta u osobitim okolnostima – kazališta diljem svijeta su zatvorena, pozornice su prazne, a kazališne predstave umjesto u gledalištima pratimo putem interneta", stoji u poruci ministrice.

"Pogođeni najvećom zdravstvenom ugrozom novoga doba, s posljedičnim prekidom održavanja svih kulturnih događanja, živimo u vremenu koje od svih nas iziskuje spremnost na usvajanje nekih novih pravila izolacije kako bismo očuvali zdravlje pojedinca, obitelji i cijele zajednice. Na žalost, razorni potres koji je prije nekoliko dana pogodio Zagreb i sjeverozapadnu Hrvatsku oštetio je brojne kazališne dvorane, ostavljajući i fizičke ožiljke koje ćemo morati sanirati", ističe dalje ministrica.

Iako su umjetnici izvođači prvi osjetili ekonomske posljedice restriktivnih mjera vezano uz javna okupljanja, nesebično putem različitih online platformi sudjeluju u kulturnom životu i pružaju našim građanima vrijedne kulturne sadržaje na čemu im iskreno zahvaljujem, napomininje.

"U ovim trenutcima kad su kazališta utihnula i kad su se nad pozornicama ugasila svjetla, bitno je da ostanemo svjesni važne uloge umjetničkog i kazališnog djelovanja u društvu, ali i da se prisjetimo koliko su nas često s kazališnih dasaka angažirani umjetnici pozivali na propitivanje svijeta, društva i vremena u kojima živimo", istaknula je ministrica.

Naša je dužnost danas, kada su mnogi kazališni umjetnici egzistencijalno ugroženi, pomoći da kroz razdoblje krize osiguramo potporu posebno onima koji su najosjetljiviji, smatra. Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture usvojili su prvi paket mjera za pomoć gospodarstvu koje uključuju i mjere pomoći samostalnim umjetnicima, a u sljedećim danima nastavit će s objavom mjera kojima se želi pomoći da naš kulturni sektor preživi teško razdoblje koje je pred nama.

"U ovogodišnjoj poruci odaslanoj cjelokupnoj svjetskoj kazališnoj javnosti u povodu Svjetskog dana kazališta, pakistanski dramski pisac Shahid Nadeeem naglašava važnost umjetnosti kao mosta koji povezuje stvaraoce i publiku te važnost angažiranoga pristupa umjetnosti izazovima današnjice, pozivajući nas na odgovornost i nužnost obnove naše duhovne snage u suvremenom društvu. Nadalje poručuje da 'kazalište ima ulogu, i to plemenitu ulogu, u osnaživanju i pokretanju ljudske vrste da se uzdigne sa svojega puta u bezdan'", stoji u ministričinoj poruci.

"Na tom tragu upućujem poruku ohrabrenja, optimizma i potpore, nadajući se da ćemo uskoro ponovno moći sa zadovoljstvom uživo pratiti kreativnost, talent i izvrsnost hrvatskih kazališnih umjetnika, kao i svjedočiti predanosti svih kazališnih djelatnika. S vjerom da ćemo savladati ovu krizu i ubrzo ponovno uspostaviti uobičajeni tijek naših života i sudjelovanja u kulturnim događanjima svim kazališnim umjetnicima i svima koji sudjeluju u stvaranju kazališta, kao i kazališnoj publici čestitam Svjetski dan kazališta", poručuje Obuljen Koržinek.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Švecki epidemiolog dr.Pedersen:

    Ministrica bi mogla malo podignuti moral kulturnim djelatnicima, tako da kod kuće izvede neku scenu iz neke predstave i to direktno prenosi preko interneta. Predlažem neku Frljićevu predstavu koja uključuje zastavu i određeni dio tijela u koji se ista umetne. ... prikaži još! Molim ne brisati ovaj upis, radi se isključivo o referenci na priznato umjetničko djelo priznatog umjetnika Frljića koje se izvodi u najkulturnijim kazališnim kućama u RH kao što je HNK, dakle apsolutno ništa što sam napisao ne može kršiti niti jedno pravilo komentiranja.