Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dokumentarni film

Održana dodjela festivalskih nagrada 15. ZagrebDoxa

ZagrebDox
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
04.03.2019.
u 15:33

Nagradu Veliki pečat za najbolji dokumentarac u međunarodnoj konkurenciji osvojio je kineski redatelj Yang Zhang za film Na planini, dok su posebna priznanja dodjeljena filmu U procijepu, američkog redatelja Binga Liua te filmu Moj neznani vojnik, ukrajinske redateljice Anne Kryvenko

U subotu, 2. ožujka 2019. je održana dodjela festivalskih nagrada 15. ZagrebDoxa. Nagradu Veliki pečat za najbolji dokumentarac u međunarodnoj konkurenciji osvojio je kineski redatelj Yang Zhang za film Na planini, dok su posebna priznanja dodjeljena filmu U procijepu, američkog redatelja Binga Liua te filmu Moj neznani vojnik, ukrajinske redateljice Anne Kryvenko. Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji pripao je filmu Una Primavera, talijanske redateljice Valentine Primavera, a posebna priznanja regionalni žiri dodjelio je hrvatskom redatelju Goranu Deviću za film U ime Republike Hrvatske i srpskom dokumentaristu Mladenu Kovačeviću za film 4 godine u 10 minuta.

Mali pečat za najbolji film autora do 35 godina ponio je film Još se snima, redatelja Saeeda Al Batala i Ghiatha Ayoubua. Nagradu Movies that Maters za film koji na najbolji način promiće ljudska prava osvojio je film Lake lekcije, mađarske redateljice Dorottye Zurbó, a dobitnik nagrade FIPRESCI – koju dodjeljuje žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara, je film Pospane priče talijanskog redatelja Luce Magija. Nagrada Teen Dox pripala je Cristini Constantini i Darrenu Fosteru za film Sajam znanosti. Nagrada Mojoj generaciji, koju dodjeljuje direktor i osnivač ZagrebDoxa, Nenad Puhovski pripala je latvijskom redatelju Ivarsu Seleckisu za film Nastavit će se.

Obilježavajući 15. godišnjicu festivala, direktor je dodijelio i počasne pečate za dugogodišnju profesionalnu i prijateljsku suradnju i potporu ZagrebDoxu koji su pripali Hrvoju Hribaru i Tue Steen Mülleru. Nagrađeni su i najbolji projekti ovogodišnjeg programa usavršavanja ZagrebDox Pro. Prema zajedničkoj odluci svih panelista najboljim je proglašen mađarski projekt Odgoj grabežljivaca. Nagrada Online Mentor uz jednogodišnje online mentorstvo Želimira Žilnika pripala je projektu 4 priče za laku noć, a nagradu HBO Europe dobio je srpsko-hrvatski projekt Muzej revolucije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije