Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Održan sedmi Hrvatski Festival mladih u New Yorku

Stručni žiri dodijelio je prvo mjesto devetnaestogodišnjoj Valeriji Glavan za pjesmu „Ljubav me ranila“ autora Andreja Baša i Nikša Krpetić.
25. travnja 2010. u 20:40 6 komentara 28 prikaza
kleva
Foto: vl

U organizaciji Hrvatske katoličke Misije blaženog Ivana Merza i hrvatske iseljeničke zajednice u subotu je u dvorani Glazbene škole Frank Sinatra u Astoriji održan sedmi po redu Hrvatski festival mladih. Prvu nagradu publike dobio je osamneaestogodišnji Tomislav Ćoza s pjesmom „Ti si vila“ autora Nikše Krpetića. Stručni žiri dodijelio je prvo mjesto devetnaestogodišnjoj Valeriji Glavan za pjesmu „Ljubav me ranila“ autora Andreja Baša i Nikša Krpetić.

- Festival je jedinstveni etnički skup u Americi i kroz takvu je manifestaciju zajednica dokazala da se Hrvate u iseljeništvu može okupiti i motivirati ne samo preko političkih i vjerskih nego i uz kulturne događaje - komentirao je za Večernji list generalni konzul RH u New Yorku Marijan Gubić.

Voditelj Hrvatske katoličke misije velečasni Ellis Tommaseo naglašava da hrvatska mladež  i djeca u Astoriji uz vježbanje pjevanja i plesa uče hrvatski jezik, kulturu i tradiciju što je vjetar u leđa nacionalnom identitetu druge i treće generacije Hrvata u New Yorku.

- Organizirajući festival čuvamo našu djecu od potpune asimilacije i motiviramo ih da uče materinji jezik te posječuju Hrvatsku. Puno je truda i novaca uloženo ali svi smo prezadovoljni - naglašava Eleonora Turčinović, direktorica Festivala.

Glazbenik Andrej Baša,umjetnički direktor Festivala tvrdi da s užitkom radi s iseljeničkom mladeži te predviđa mnogima uspješnu glazbenu karijeru. Program je vodio  Robert Ferlin popularni radijski i tv voditelj iz Rijeke. Koreografiju je priredio Ivica Kovačević, nekadašnji novinar i voditelj HTV i NOVA TV koji drugu godinu živi i radi u New Yorku. U stručnom žiriju bio je  hrvatski maneken i glumac Filip Kleva kojeg ćemo nakon premijere u svibnju, gledati u novom filmu kultne serije Seks i Grad u kojem glumi novog Samanthina ljubavnika.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • -obrisani-:

    šteta što VL nema novaca za lektora, pa se jadna Jadranka, ni kriva ni dužna mora sramotiti, ona je ipak samo novinarka

  • M@rsij@nac:

    Tako se to radi.........pjesme,kolo grupe,tamburitzans,nogometni klubovi ,umjetnici ,pisci, pomoc rodbini,itd......ne nismo zaboravili sto smo i nikad necemo

  • drugTitoforever:

    Cuvaju djecu od potpune asimilacije? Ja da sam americka vlast, prtjerao bi ih iz Amerike i to pod hitno! PLJUC!