Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15. Festival tolerancije

Od holokausta do filma o Evi i Vesni Domany koje su preživjele ustaški teror

17.06.2021.
u 14:18

Od 1. 10. srpnja na Bundeku gledat ćemo i svjetsku premijeru filma "Skriveno djetinjstvo: Vesnina priča", o majci i kćeri, Evi i Vesni Domany koje su jedine od njihove uže i šire obitelji preživjele teror ustaškoga režima, 45 hrvatskih premijera, izložbe, koncerti....donosimo program

Festival tolerancije, koji će se održati od 1. do 10. srpnja na zagrebačkom Bundeku, objavio je program sastavljen u skladu s idejom festivala, no na ovogodišnje izdanje na otvorenom donosi i zabavne, pozitivne i često humorne filmove.

Ponovno je riječ o recentnim, nagrađivanim naslovima koji dolaze sa najznačajnijih svjetskih festivala, koji su najčešće nedostupni u redovnim kino programima. 

Filmovi se prikazuju u nekoliko programskih cjelina - Program Spektar predstavlja selekciju svjetski aktualnih i značajnih igranih filmova usmjerenih na filmove koji tematiziraju Holokaust, ljudska prava i aktualne društvene probleme, a  "Ugriz stvarnosti" dokumentarce visoke kvalitete koji pokazuju globalnost i univerzalnost individualnih problema.

U sekciji "Tolerancija na rubu", novom program koji se okreće arthouseu, hibridnim, ali i žanrovskim uratcima,  filmovi su jakoga autorskog rukopisa i potpisa, kontroverzni, često sirovi i nemilosrdni.

Program "Samo kratko" predstavlja kreativne kratkometražne filmove, a "Mali koraci" poučne i razumljive uratke namijenjene za najmlađe, u otklonu od dominantne, uglavnom američke, produkcije koja je u redovnoj kino distribuciji.

Program Retrospektive na 15. izdanju Festivala tolerancije će biti posvećen nogometu, s obzirom na to da se nekoliko se filmsko-nogometnih godišnjica obilježava u 2021. 

Organizatori su najavili da posjetitelje u deset dana očekuje i jedna svjetska premijera, filma "Skriveno djetinjstvo: Vesnina priča", o majci i kćeri, Evi i Vesni Domany koje su jedine od njihove uže i šire obitelji preživjele teror ustaškoga režima.

Iz programa se izdvaja švicarska drama s elementima trilera "Svetica nemogućeg" mlade glumačke zvijezde Tare Thaller, potom nizozemski glazbeni dokumentarac "Here We Move Here We Groove" te češki film za mlade "Čopor" koji problematizira međuvršnjačko nasilje u sportu. 

Za ljubitelje sporta u programu su nogometni klasici "Bijeg u pobjedu" i "Dva poluvremena u paklu" te austrijski dokumentarac "Robinova družina", a za ljubitelje glazbe tu su filmovi "Rockfield: studio na farmi", "Nowhere Inn", "Faith i Branko" te "Dosta".

Ljubitelje mode čekaju provokativni i angažirani filmovi "Manekenka Maddy" te "Helmut Newton: perverzija i ljepota".

"Prilikom izbora filmova vodilo se računa o promicanju ideje tolerancije, dijaloga, poštovanja i promicanja demokratskog društva", ističe se u najavi.

Teme filmova su i ove godine neofašizam, rasizam, negiranje holokausta, predrasude prema izbjeglicama te kršenje prava žena i homoseksualnih osoba a s nekoliko efektnih kratkometražnih filmova ("Ovo je laž" i "U lice") tematizira se etika  internetske komunikacije i iskrivljavanja istine.

Kako je najavljeno, posjetitelji će moći pogledati i tri izložbe koje će ih potaknuti na promišljanje što je to tolerancija te koliko smo daleko spremni ići u zagovaranju iste. 

Izložbom "U fokusu" u suradnji s UNHCR-om Festival tolerancije nastavlja praksu samostalne produkcije izložbi koje tematiziraju pitanje izbjeglica u hrvatskom društvu, ovaj put u spoju znanosti (dr. sc. Vladimir Cviljušac) i umjetnosti (Helena Klakočar, Tisja Kljaković Braić i Milan Trenc).

Druga izložba, također u suradnji s UNHCR-om, bit će video instalacija naslova "Mi", a nastat će u realizaciji produkcijske kuće Sekvenca, u režiji Jure Pavlovića, kojoj je namjera osvijestiti problem izbjeglištva podsjećanjem javnosti da se takva situacija može desiti bilo kome i da izbjeglice trebamo promatrati na isti način kako promatramo sami sebe.

Video instalacija će se prikazati najprij 20. lipnja povodom Svjetskog dana izbjeglica na Starom gradu Dubovac u Karlovcu. Izložba i performans na izbjegličku tematiku su pripremljeni u suradnji s UNHCR-om Hrvatska. 

Treća je izložba fotografija "Zato što postojim" nagrađivanog austrijskog fotografa Christophera Mavriča pripremljena u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, s portretima osoba s invaliditetom.

Organizirat će se i Tolerance razgovori, "Dobar, loš, zao: Čovjek" - tribina na temu rasta netolerancije, antisemitizma i fašizma te očuvanju sjećanja na holokaust (Vesna Domany Hardy, Inoslav Bešker, Rajko Grlić i Boris Jokić); Novi dom, novi život – diskusija o integraciji izbjeglica i azilanata (nadbiskup Giorgio Lingua, apostolski nuncij, Anna Rich, predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj, pater Stanko Perica) te Umjetnost (i) promjena – društveno tematiziranje nepoštivanja ljudskih prava te načini izražavanja neslaganja, bunta i osvještavanja pitanja prava (Nataša Govedić, Silvio Vujčić, Igor Grubić, Idis Turato).

Glazbeni program 15. izdanja festivala predvodit će The Beat Fleet, Edo Maajka, Vlatko Stefanovski, a nastupat će i austrijska indie pop senzacija Dramas, Porto Morto u posebnoj postavi sa DJ setom, Marko Bosak & The Bonebomb, zbor Domaćigosti, mađarski Ex Auro, Ivana Galić & Soulbeat te DJ-i Marijan Felver, Damir Ludvig i Phillitchevanje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije