Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Rijeka

Obnova Verdijeve opere "Macbeth" u HNK Rijeka

opera, Verdi Macbeth, HNK Rijeka
arhiva VL
09.01.2013.
u 09:02

Opera postaje drama koja se dubinski bavi ljudskom manom i to onom koja se bavi ljudskom strasti za vlašću

Svoj program u 2013., godini velike obljetnice Giuseppea Verdija odnosno 200. godišnjice njegova rođenja, riječki HNK Ivana pl. Zajca započinje obnovom njegove opere \"Macbeth\" pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji Ozrena Prohića. Na siječanjskom su programu dvije izvedbe ove operne predstave: u subotu i ponedjeljak, 12. i 14. siječnja  s početkom u 19.30 sati.

Ulogu Macbetha pjevat će Siniša Hapač, a ulogu Lady Macbeth Olga Kaminska. Ulogu Banca tumačit će Siniša Štork, Macduffa Davor Lešić, Malcoma Voljen Grbac, a ulogu Dame Milica Marelja. U ostalim su ulogama Dario Bercicg, Darko Matijašević, Saša Matovina, Nenad Vukelić, Vlatka Dobrijević i Antonio Haller.

Scenografiju potpisuje Ozren Prohić, kostimografiju Sandra Dekanić, a koreografkinja i suradnica za scenski pokret je Jasna Frankić- Brkljačić . Oblikovatelj svjetla je Boris Blidar, , zborovođa Igor Vlajnić, a koncert majstor je Romeo Drucker.

Verdijeva opera „Macbeth“ intrigantna je priča o ambiciji i vlasti, a redatelj Ozren Prohić odlučio se za suvremenu inscenaciju, suvremeno čitanje s pogledom iz našeg vremena, a bavi se pitanjem ostvarenja vlastite ambicije preko žrtava, pitanjem  patološke ambicioznosti koja uništava svaki međuljudski odnos i ljubav te pitanjem kako ostvarene ambicije i duboke želje često proizvode patnju u drugih. Predstava je premijerno izvedena 22. veljače 2008. godine.

Inače, ova je opera prvi susret Verdija sa Shakespeareom, a od praizvedbe 1847. godine do ponovne izvedbe u Parizu 1865. godine djelo je doživjelo dosta preinaka. Zgušnjavanje dramskih prizora, sabijanje silnica ljudskih strasti na najintenzivnije rezultira fascinantnom emotivnosti. Često zgusnuti dijalozi postižu iznimnu napetost, a u glazbenom smislu nalikuju na recitative. Sve to pridonosi onome što je, kroz ovo djelo, revolucioniralo talijansku operu devetnaestoga stoljeća. Opera postaje drama koja se dubinski bavi ljudskom manom i to onom koja se bavi ljudskom strasti za vlašću.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije