Naslovnica Kultura Glazba

Novi instrumentalni album Mateja Meštrovića - Deserts of the World

Glazbu, aranžmane i produkciju albuma u izdanju Aquarius Recordsa potpisuje sam Matej Meštrović, skladatelj i pijanist.
07. rujna 2010. u 11:43 1 komentara 13 prikaza
Errol Flynn
Foto: arhivska snimka (WB)

Koju je glazbu najbolje slušati dok hodate pustinjom? Ne znamo! Nismo ni isprobavali razne žanrove cupkajući od oaze do oaze, ali istraživati pustinju možete i da niste u Sahari, Gobiju, Kalahariju... Odlično rješenje ponudio je naš poznati skladatelj instrumentalne glazbe Matej Meštrović u svojemu novom opusu "Deserts of the World" ili "Pustinje svijeta".

U ovome njegovu autorskom albumu možete se prepustiti čarima pustinja bez brige da ćete ostati bez vode, naprotiv, osjećat ćete se obogaćeno. No, ovih nešto više od 60 minuta ambijentalne glazbe ne proučava samo doslovna pustinjska bespuća.

Meštrović je i društveno angažiran. Iako sve skladbe naziva jednostavnim nizom: Pustinja 1, Pustinja 2, Pustinja 3... znakovito je da prva pjesma ipak nosi i dodatno ime: "Zdravlje nacije", a pritom se i doslovno misli na zdravlje stanovnika Lijepe Naše. U pratećem videospotu prilaže mnoštvo poražavajućih statističkih podataka o kvaliteti života u Hrvatskoj te skupoći proizvodnje lijekova. Izdvaja i citate o zdravstvenoj zaštiti u Hrvata Večernjakove blogerice Silvije Šesto, tj. njezina bloga Zgloboboljka.

Meštrović je dobitnik je ovogodišnjeg Oktavijana na Danima hrvatskog filma za film "Hercegovina – zemlja svjetlosti" te potpisuje glazbu za Hrvatski paviljon EXPO-a 2010. u Šangaju. Rođen je 1969. u Zagrebu u obitelji umjetnika.

Godine 1998. Matej Meštrović skla

Godine 1998. Matej Meštrović sklada glazbu za film pune kružne projekcije od 360 stupnjeva \"Jedan dan na hrvatskoj obali\", redatelja Vinka Brešana, koji je prikazan na svjetskoj izložbi EXPO u Lisabonu. Za izvanrednu realizaciju Hrvatskog paviljona i spomenute izložbe dobitnik je Nagrade Grada Zagreba.

 Glazbu je skladao i za film redatelja Tomislava Rukavine \"Dreamscape\", prikazanog na EXPO-u u Hannoveru 2000. godine. Potom, skladao je i glazbu za serijal \"Pustinje svijeta\", redatelja Stipe Božića, koji je ove godine prikazan na HTV-u. Autor je i nekoliko nagrađivanih turističkih filmova. Jedan od popoznatijih projekata je i audio-vizualni CD \"Croatian Dream\", gdje je skladao glazbu na panoramske fotografije Ive Pervana.

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • Karla:

    Svaka čast Mateju Meštroviću, njegovim skladbama i posebno triju Orient Expressto - mislim da se tako zove taj divni trio od 2 klavira i bubnjeva.