Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osorske glazbene večeri

Nejasno pitanje praizvodi Petrit Çeku

PEtrit Ceku
Foto: Osorske glazbene večeri
09.08.2014.
u 19:14

Gitaristički genijalac u Osoru će izvesti recital, a između ostalih, počast će odati i Stjepanu Šuleku izvedbom njegovog jedinog opusa za gitaru - Tri trubadurske

Gitarist Petrit Çeku sutra u nedjelju 10. kolovoza u crkvi Uznesenja blažene Djevice Marije u sklopu Osorskih glazbenih večeri održat će recital. Karizma i glazbeni genij ovog izvanserijskog interpreta zaustavlja dah, seli u sferu izvan vremena, fascinira i otkriva nikad upoznat i doživljen smisao djela koje predstavlja.

Virtuoz briljantne tehnike i  piana koja doslovce dodiruju tišinu jedan je od najtraženijih gitarista mlađe generacije danas u svijetu. Premda natjecanja smatra neumjetničkima i nemuzičkima, osvojio ih je deset na najvažnijim priredbama koje u međunarodnoj konkurenciji uspoređuju i ocjenjuju sposobnosti i domete gitarističkih talenata. Rođen je u Prizrenu, no korpusu hrvatske glazbe pripada zbog činjenice da je glazbenu naobrazbu stekao u Zagrebu. Srednju školu završio je kod profesora Xhevdeta Sahatxije u Glazbenoj školi Pavao Markovac, a diplomu stekao u razredu profesora Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavao se poslije kod glasovitog gitarskog pedagoga, Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu. Danas živi u Berlinu. Uz nastupe na europskim i američkim pozornicama, često i rado svira u Hrvatskoj.

U osorskoj crkvi Petrit Çeku izvest će 3. suitu za violončelo u C-duru, BWV 1009 u obradi Valtera DešpaljaFandango variado - skladbu jednog od najvažnijih skladatelja za gitaru prve polovice 19. stoljeća Dionisija Agauada u kojem je on zakratko utjecaj bečke klasike zamijenio španjolskim foklorom te Tri španjolske skladbe koje je Joaquin Rodrigo napisao za velikog gitarskog virtuoza Andresa Segoviu i u kojem se skladatelj također nadahnjuje fandangom, ali i i još jednim nezaobilaznim španjolskim plesom flamencom. 

S obzirom da je u središtu pozornosti Osorskih glazbenih večeri hrvatska glazba, ona posebno mjesto zauzima i na ovom recitalu. Jednom od trojice adresanata posvete ovogodišnjeg festivala, Stjepanu Šuleku, Çeku će počast odati izvedbom njegovog jedinog opusa za gitaru. Tri trubadurske evociraju ugođaje i zvuke vremena srednjovjekovnih putujućih udvornih svirača. Praizveo ih je 1986. Çekuov profesor Darko Petrinjak u rodnom mjestu Williama Shakespeara Stratford-upon- Avonu.

Po prvi put, upravo u Osoru, Petrit Çeku praizvest će jedno novo djelo za gitaru solo. Riječ je o skladbi Nejasno pitanje koju je Frano Đurović napisao za narudžbu Osorskih glazbenih večeri i posvetio jedinstvenom Petritu Çekuu.

>>  Čarobna Eroica u izvedbi sasvim posebnog orkestra

Komentara 1

GL
Gloriana
16:33 10.08.2014.

" Rođen je u Prizrenu, no korpusu hrvatske glazbe pripada zbog činjenice da je glazbenu naobrazbu stekao u Zagrebu. " ... Novinarska elokventnost nerijetko preskace polovicu jako vazne , Petritove muzicke naobrazbe u rodnome Prizrenu . Samo je tri mjeseca boravka u Zagrebu "neobrazovanom" Petritu bilo dovoljno da bude zupanijski prvak a mjesec nakon toga u Weimaru .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije