Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
71. berlinale

Naši filmaši u posebnom online dijelu prestižnog filmskog festivala

Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL
28.01.2021.
u 11:13

Za industrijski dio ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu odabrana su dva projekta produkcijske kuće Antitalent i autorice Dore Šustić, izvijestio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar.

Ovogodišnje, 71. izdanje Berlinala podijeljeno je u dva dijela: industrijski dio održava se online, od 1. do 5. ožujka, a za lipanj je planirano fizičko izdanje, u sklopu kojeg će selektirani filmovi prikazivati u kinodvoranama i u kinima na otvorenom. 

Dramska TV serija "Maličke" (Afterparty) jedna je od deset serija koje će biti predstavljene na koprodukcijskom sajmu Berlinala u sekciji Co-Pro Series. Autorica serije i scenaristica je Dora Šustić, a producentica Maja Pek-Brünjes iz Antitalenta.

Radnja je smještena u suvremeni Zagreb, gdje najbolje prijateljice u kasnim dvadesetima prolaze kroz besperspektivne poslove, razuzdane zabave, burne veze i nekonvencionalne odnose, u vremenu dok jača hrvatski ultrakonzervativni pokret. Glavna junakinja radi kao čistačica za istaknutu zagovornicu zabrane pobačaja, no kad jedna od prijateljica zatrudni i odluči pobaciti, one preispituju svoje vrijednosti i mijenjaju stavove. 

"Uskoro ono intimno i osobno postaje političko  i ideološko pitanje, i Lucija i njezine prijateljice moraju revidirati svoja uvjerenja, prijateljstvo i način života kako bi se izborile protiv srama, šovinizma i nasilja", napominje se u najavi projekta.

Projekt je krajem prošle godine, nakon pitcha na Filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu i sudjelovanja na programu usavršavanja Midpoint TV Launch 2020, osvojio HBO Europe Award za najbolji projekt. Producentica Pek-Brünjes je tom prigodom rekla kako je odabir projekta na Co-Pro Series definitivno potvrda kvalitete scenarija, likova i koncepta koje je napisala autorica, kao i međunarodnog potencijala serije.

Na koprodukcijskom sajmu Berlinala zadatak im je pronaći međunarodnog prikazivača, koproducente i ključne kreativne suradnike.

"Želja nam je okupiti većinski žensku ekipu, ne samo zbog teme serije već kako bismo povećali doprinos i osvijestili kvalitetu ženskog stvaralaštva u hrvatskom i europskom audiovizualnom sektoru", dodala je.

Dora Šustić sudjeluje i na platformi za umrežavanje i usavršavanje mladih filmskih profesionalaca, Berlinale Talents, na kojoj će se predstaviti i scenarist i snimatelj Filip Romac te filmska kritičarka Dina Pokrajac.

Za sudjelovanje na platformi prijavilo se oko 3 000 profesionalaca, a odabrano ih je 200.

U sklopu Berlinale Talentsa, odvija se radionica Short Form Station, na kojoj će Dora Šustić sudjelovati s projektom kratkometražnog igranog filma "Bananaribe" (Bananafishes),  na kojoj će moći raditi na scenariju.

Projekt će predstaviti na pitchingu u sklopu Europskog filmskog sajma (European Film Market). 

Po riječima autorice, takve su radionice divna prilika za učenjem, ali i umrežavanjem i upoznavanjem tuđih priča i preokupacija. "Svašta saznaš i puno ljudi upoznaš. Tome se najviše veselim. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati ove godine u virtualnom prostoru", ustvrdila je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije