Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Martina Filjak u Majstorskom ciklusu HRT-a

Naša najtraženija pijanistica u posjetu domaćoj publici

filjak
Foto: Romano Grozić
03.11.2016.
u 08:26

Uz Simfonijski orkestar HRT-a Martina Filjak večeras, 3. studenog, u Lisinskom svira skladbe Dore Pejačević i Mauricea Ravela

Osim što je jedna od najboljih, Martina Filjak trenutačno je očito i najtraženija hrvatska pijanistica na svijetu. O tome svjedoči samo dio popisa njezinih nastupa u proteklih godinu dana.

Debitirala je u nekoliko velikih njemačkih dvorana. U dortmundskom Konzertahusu, glasovitoj bremenskoj dvorani Die Glocke te na otvorenju sezone u Meistersingerhalle u Nürnbergu pratili su je tamošnji orkestri, a nastupala je i uz Staatskapelle Halle.

Održala je i još jednu američku turneju, u Milanu je nastupila uz Simfonijski orkestar Verdi, a recitale je svirala u Bostonu, dvorani Residenz u Münchenu te Palau de la Musica u Barceloni.

U izvrsnom je društvu bila i na Lisztovu festivalu u skladateljevu rodnom mjestu Raidingu u Austriji, a komorno muziciranje uz hrvatskog violinista Aleksandra Ivića odvelo ju je na prestižni Uskrsni festival Berlinskih filharmoničara u Baden-Badenu.

Izaziva pobožnu tišinu

Kritike Martini Filjak redovito donose hvalospjeve, upućene podjednako briljantnoj tehnici i umjetničkoj snazi kojom pijanistica “izaziva pobožnu tišinu”, uvijek “u potrazi za eteričnom ljepotom glazbe”.

U idućim mjesecima, kako nam je sama rekla, Martina Filjak se osobito veseli ponovnim nastupima u Italiji, povratku u SAD, Portoriko i Kinu, prvoj suradnji s nizom orkestara kao što je, primjerice, Robert-Schumann-Philharmonie, povratku u bečki Konzerthaus i debiju na Ravinia Festivalu u Chicagu.

Uza sve to, krajem studenog izlazi i njezin novi solistički CD koji objavljuje etiketa Solo Musica, a distribuiraju Naxos i Sony Music.

– Htjela sam snimiti djela s kojima sam puno nastupala i koja su sazrela tijekom niza izvedbi – kaže Filjak o albumu koji donosi Lisztovu transkripciju Bachova Preludija i Fuge za orgulje u a-molu (BWV 543) te sonate br. 1 Roberta Schumanna i Aleksandra Skrjabina.

Trenutačna baza hrvatske umjetnice je Berlin, u kojem uživa i često posjećuje koncertne i operne produkcije i odakle kreće na gostovanja širom svijeta.

No, iz Berlina se Martina Filjak često vraća i u svoj rodni Zagreb, za koji je, kako kaže, emotivno vezana i u kojem se uvijek osjeća dobrodošlom.

Tako će sasvim sigurno biti i večeras, u četvrtak 3. studenog, u Lisinskom. Publika Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a imat će sreću čuti Martinu Filjak kao solisticu u čak dvije skladbe.

– Veselim se što se ponovno možemo posvetiti izvođenju jednog djela Dore Pejačević. Ovoga puta to je njezina kompaktna, no ujedno i raskošna Koncertantna fantazija – rekla nam je Martina Filjak uoči ovog zagrebačkog nastupa, na kojem će svirati i Koncert za klavir i orkestar u G-duru Mauricea Ravela.

Izravni prijenos na HR3

Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Stanislava Kočanovskog izvest će još i skladbu Métaboles Henrija Dutilleuxa, u povodu 100. godišnjice skladateljeva rođenja, te Drugu suitu iz Ravelova baleta Daphnis et Chloé. Koncert izravno prenosi i Treći program Hrvatskog radija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije