Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"berge istra"
Povratak na članak

Napeta priča o tragediji stoljeća - zašto je potonuo jugoslavenski Titanik?

“Berge Istra” domaćih autora Zorana Angeleskog i Dražena Majića dokumentarac je o slavnoj prošlosti danas devastiranog Uljanika, kolektivnom ponosu i pohlepi, te odnosu između kapitalističkog i socijalističkog modela brodogradnje i prekomorskog poslovanja.

Komentari 6

DU
Deleted user
12:13 07.09.2020.

Katastrofe ovih brodova zapravo su pravi početak propadanja brodogradilišta. Čudo je kako su preživjeli još 40g isključivo uz izdašnu pomoć države.

VL
Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
11:47 07.09.2020.

Zato kaj je bio škart roba, kao i sve kaj se proizvodilo u jugi

VL
SE
Serdar222
12:57 07.09.2020.

Brodovi građeni u Jugi odnosno u Hrvatskoj bili su veoma kvalitetni pa vi koji štrapate vjerojatno ne razlikuje te krmu od pramca. Poznat je slučaj putničkog broda Ana Neri, izgrađenog baš u Puli, kojeg je Japanski tanker pramcem udario u bok i gle čuda Japnac potonuo a doslovno raspolovljena A. Neri otegljena u brodogradilište, popravljena i još je dugo plovila. Tada je Uljanik dobi najveće međunarodno priznanje za KVALITETU. Pa vi "znalci" i dalje nastavite brabonjati, držite se stada i to je častan posao, a o brodovima će govoriti oni koji to znaju.

VL
TA
Tackrla
12:25 07.09.2020.

Zato što su ga gradili na jugoslavenski način, gradili su ga loše, raspao se pri prvom vjetru, ali sve to nije bitno koliko činjenica da smo ga financirali svi mi kao i sve ostale brodove jer u povijesti brodogradilišta onii nisu uspjeli napraviti jedan jedini brod i na tome zaraditi.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.