Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENE ZAKONA

Nakon HAVC-a i muzeja, regulirat će djelovanje kazališta i umjetnika

18.11.2017.
u 16:39

Rijeka europska prijestolnica kulture 2018. trebala bi dobiti četiri milijuna kuna u odnosu na 'samo' 1,7 milijuna kuna ove godine

Hrvatski muzeji i audiovizualne djelatnosti ponovno su pred novim zakonskim reguliranjem. Novi Zakon o AV djelatnostima unosi oko trideset posto novina, a djelomično je izazvan i nalazima državne revizije. Novi Zakon o muzejima (važeći je na snazi tek dvije godine) izazvan je potrebom digitaliziranja ne samo hrvatskih muzeja, nego i arhiva i knjižnica. Prema riječima ministrice Nine Obuljen Koržinek, bez osuvremenjenih zakona o ta tri važna područja Hrvatska ne bi mogla računati na sredstava iz fondova EU za nužnu digitalizaciju svoje materijalne baštine.

A što donose novi zakoni? Zakon o AV djelatnostima preciznije uređuje odnose upravljačkih struktura u HAVC-u, bori se protiv sukoba interesa uvođenjem zamjenika člana Vijeća HAVC-a, u Upravni odbor uvodi pravne i financijske stručnjake te određuje da Nacionalni program HAVC-a donosi Vlada, a ne ministar kulture. Što se muzeja tiče, uz javne, zakon poznaje i privatne muzeje i muzeje vjerskih zajednica kojima bi bila olakšana registracija.

Kako trenutačno postoji očevidnik Ministarstva u koji je upisano 156 muzeja, ali i paralelni registar Muzejsko-dokumentacijskog centra s 319 upisanih ustanova, ubuduće bi postojao samo jedan popis, a vodio bi ga MDC koji bi dobio dodatne ovlasti u vođenju muzejske struke u državi. Muzeji bi zakonom dobili obavezu sa završe inventarizaciju do kraja 2020. godine, o čemu postoje brojna sporenja, kako bi se nakon toga provelo nužno izlučivanje prekobrojnih predmeta iz muzejskih zbirki.

Od državnih muzeja, samo Hrvatski povijesni muzej (čija je sudbina u novoj zgradi bivšeg TDZ-a krajnje neizvjesna) i Muzej Slavonije nisu proveli inventarizaciju. Veći je problem s gradskim i lokalnim muzejima. Sljedeće će godine izvorni budžet za Ministarstvo kulture biti povećan za 6,7 posto, a veća sredstva će biti usmjerena na programsku djelatnost koja je trpjela prošlih godina. Projekt Rijeke europske prijestolnice kulture bi 2018. trebao dobiti četiri milijuna kuna u odnosu na 1,7 milijuna kuna ove godine. Ministarstvo će razvijati i program direktnih potpora knjižarama, a obećano je da će rezultati natječaja za javne potrebe u kulturi biti objavljeni do Božića.

Sljedeće bi se godine radilo na Zakonu o kazalištima i Zakonu o umjetnicima te bi se konačno našlo i rješenje za baletne umjetnike koji nemaju beneficirani staž, ali i pitanje oporezivanja umjetničkog i autorskog rada.

 

Komentara 2

Avatar FranjoJosip
FranjoJosip
07:02 19.11.2017.

Kud slika ove nesretnice?

ZS
Zvolen.Slovakia
06:08 20.11.2017.

Babo lazljiva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije