Naslovnica Kultura Knjige

Najbolju priču napisao je Roman Simić Bodrožić!

Nagrada s ovakvom tradicijom bitna je za hrvatsku kulturu. Koliko znam, većina važnih pisaca dobila je tu nagradu. Ranko Marinković petnaest je godina bio predsjednik žirija, a sada je to Solar, rekao je Zvonko Kusić, predsjednik HAZU
31. svibnja 2012. u 16:24 1 komentara 108 prikaza
kratka priča, popović, bodrožić
Foto: PIXSELL

Roman Simić Bodrožić doputovao je iz Pazina s Festivala europske kratke priče kako bi primio prvu nagradu 47. Večernjakova natječaja za kratku priču koji nosi ime Ranka Marinkovića. Dvadeset tisuća kuna osvojio je pričom “Na istok” u kojoj je žiri uočio bogatstvo zapažanja i posebnu konzistenciju izraza. Drugu nagradu i 8000 kuna osvojio je Dimitrije Popović pričom “Orhideja” za koju žiri tvrdi da iznenađujućim obratima uspijeva postići izuzetnu napetost i sudbinsku nevjericu u ljudske postupke i karaktere. A treću nagradu i 5000 kuna dobio je Zoran Malkoč pričom neobičnog naziva “A zaštas čupav ovi makaronje”.

Malkočev obrat u komiku

U Malkočevoj priči žiri je pohvalio obrat u komiku, ali i upotrebu provincijalizama i neologizama koji priči daju poseban ugođaj.

– Večernji list nikada neće ugasiti tradiciju ovog natječaja i već sada razmišlja o tome kako obilježiti jubilarni 50. natječaj – rekao je na dodjeli nagrada u hotelu Palace glavni urednik Goran Ogurlić. Posebno je zahvalio predsjedniku žirija akademiku Milivoju Solaru, ali i selektoru priče od njena početka Tomislavu Sabljaku. Urednica kulture i članica žirija Bojana Radović čestitala je nagrađenima, ali i podsjetila na treći broj mjesečnika Kultura koji je izašao baš na jučerašnji dan.

Dosadašnji laureati

U žiriju su, uz Solara, Sabljaka i Bojanu Radović, bili i Julijana Matanović i Ivica Prtenjača. Prošle je godine na natječaj pristiglo rekordnih 687 priča, a u subotnjem prilogu Večernjeg lista Obzoru objavljeno je njih pedeset.

Na dodjeli nagrada pojavili su se i dosadašnji laureati poput Stjepana Čuića, Ivane Simić Bodrožić, Sanje Pilić, Šime Storića... Nagrađene su podržali i Ivo Štivičić, Ivan Maloča, Boško Zatezalo, Tito Bilopavlović, Branimir Bošnjak, Dubravko Jelčić... i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić.

– Nagrada s ovakvom tradicijom bitna je za hrvatsku kulturu. Koliko znam, većina važnih pisaca dobila je tu nagradu. Ranko Marinković petnaest je godina bio predsjednik žirija, a sada je to Solar. Za nagradu su važni dobitnici i oni koji je dijele. Ako je ozbiljan žiri, onda su ozbiljni i dobitnici. Ako je većina važnih pisaca u ovih gotovo pedeset godina dobila ovu nagradu, onda to znači da je to institucija – istaknuo je Kusić.

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar HipnosPajdaš
    HipnosPajdaš:

    Ranko Marinković,najveći pisac u Hrvatskoj za života i saborski zastupnik HDZ-a .......Kad je umro , na vlasti je već bila Račanova koalicija....Ta vijest nije bila objavljena niti na središnjem HTV-ovom dnevniku.