Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natječaj Ranko Marinković

Nagrada za kratku priču Večernjeg lista desetljećima ispred BBC-a i Sunday Timesa

11.09.2017.
u 11:10

žiri je raspravljao o 59 od ukupno 963 kratke priče pristigle na natječaj u 2016. i 2017. godini, a pobjednike ćemo objaviti krajem tjedna.

U hotelu “Palace” održan je sastanak žirija 51. nagradnog natječaja za kratku priču Ranko Marinković u sastavu akademik Milivoj Solar, prof. dr. Helena Sablić-Tomić, nakladnik Seid Serdarević, novinar Večernjeg lista Denis Derk i urednica kulture Milena Zajović te selektor priče prof. dr. Tomislav Sabljak.

Na natječaj 2016./2017. stigao je rekordan broj priča – ukupno 963, a u subotnjim brojevima lista objavljeno je 59 priča o kojima je raspravljao žiri. Sastanku je u ime redakcije Večernjeg lista nazočio izvršni urednik Žarko Ivković. Tomislav Sabljak podnio je izvještaj o istraživanju i historijatu samog natječaja, a zaključak tog istraživanja jest, gotovo nevjerojatna činjenica, da je “Večernji list” počeo objavljivati kratke priče 1964. i da je prve nagrade dodijelio 1966. te iste 1966. godine raspisao natječaj za kratku priču, koji traje pune 52 godine.

Podsjetimo, da je BBC raspisao natječaj 2005. godine, a londonski list “The Sunday Times” 2009. Nagrada BBC-a ima status nacionalne nagrade za kratku priču i žiri je predložio “Večernjem listu” da od Ministarstva kulture Republike Hrvatske zatraži da se i nagradnom natječaju Ranko Marinković dodijeli status nacionalne nagrade. Rezultate natječaja objavit ćemo krajem tjedna. 

Komentara 1

ČE
četvrti
13:37 14.09.2017.

Možda bi bilo dobro da se tekst natječaja objavi javno na stranicama VL-a. Netko bi mogao posumnjati u regularnost natječaja čije propozicije nisu javno objavljene, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije