Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazališna suradnja

Nacionalna kazališta Zagreba i Varaždina redovito će razmjenjivati predstave

VL
Autor
Denis Derk
25.02.2021.
u 10:32

U Varaždinu su intendantnice HNK-a Zagreba i Varaždina Dubravka Vrgoč i Jasna Jakovljević potpisale sporazum o redovitoj razmjeni predstava između ove dvije kazališne kuće

Intendantice Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Zagrebu Jasna Jakovljević i Dubravka Vrgoč u srijedu su u Varaždinu potpisale ugovor o suradnji dvije nacionalne kazališne kuće. Zahvaljujući tom ugovoru, već u četvrtak, 25. siječnja na pozornici HNK u Varaždinu biti će izvedena predstava "Gdje se kupuju nježnosti" Monike Herceg u izvedbi zagrebačkog HNK.

Publika u ova dva hrvatska grada moći će vidjeti većinu recentnih predstava, koncerata i baletnih izvedbi koje su  na repertoaru zagrebačkog, tj. varaždinskog HNK -a.

"Mislim da je riječ o važnom događaju koji ispisuje jednu novu stranicu kulturne suradnje u kontekstu hrvatske države", rekla je Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Intendantica HNK u Varaždinu, Jasna Jakovljević izrazila je zadovoljstvo sporazumom o suradnji između HNK u Zagrebu i HNK u Varaždinu jer će tim sporazumom varaždinska i zagrebačka publika imati priliku vidjeti najbolje dramske naslove iz oba kazališta., a varaždinska publika će moći vidjeti i predstave Opere i Baleta HNK-a u Zagrebu.  

Na konferenciji su uz intendanticu Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu Jasnu Jakovljević, intendanticu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Dubravku Vrgoč nazočili i gradonačelnik Grada Varaždina, Ivan Čehok, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina, Sandra Malenica i savjetnica Ministrice kulture i medija, Iva Hraste Sočo.

Gostovanja varaždinskog i zagrebačkog HNK sežu u daleku povijest. Prvo gostovanje zagrebačkog HNK u Varaždinu bilo je na samom otvorenju kazališta 25. rujna 1873. godine kada je Drama HNK u Zagrebu pred varaždinskom publikom izvela predstavu "Poturica" I. Kukuljevića Sakcinskog. Modernu kazališnu zgradu projektirao je bečki arhitekt Hermann Helmer, a sama izgradnja povjerena je zagrebačkom graditelju Josipu Jambreščaku. Posljednji put HNK u Zagrebu gostovao je u Varaždinu s predstavom "Tri zime" Tene Štivičić 2018. godine.

Varaždinski HNK u pred zagrebačkom publikom prvi put je gostovao 1986. godine s predstavom "Povratak Filipa Latinovicza" Miroslava Krleže dok je zadnje gostovanje bilo 2014. s predstavom "Glorija" Ranka Marinkovića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije