Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18. FEKP

Na natječaju za kratku priču pobijedio Eliša Papić

Foto: FEKP
05.06.2019.
u 14:08

Priča "Pogreb za dvoje" riječkog pisca i liječnika Eliše Papića proglašena je u utorak u Zagrebu najboljom na natječaju za kratku priču 18. Festivala europske kratke priče (FEKP), dok su priče "U dosluhu" Ive Kara-Pešića i "Fraktal" Adija Tufeka osvojile drugo i treće mjesto.

Na ovogodišnji, šesti po redu, natječaj za kratku priču Festivala europske kratke priče 148 autorica i autora prijavilo je 234 priče s temom "Trebaš čuti ovu priču".

"Osim izvrsnog odaziva, natječaj je još jednom pokazao da regija međusobno razumljivih jezika obiluje vrsnim kratkopričašicama i kratkopričašima", rečeno je na svečanom proglašenju u Teatru &TD Studentskog centra.

"Iako se kroz više krugova čitanja i ocjenjivanja stvari obično 'iskristaliziraju' same od sebe, ove je godine visoka kvaliteta prijavljenih priča dovela do izuzetno napete završnice, koja je nekim članovima žirija bila bolja i od Eurovizije", rekao je predsjednik ocjenjivačkog suda Stjepan Balent.

Žiri, koji su uz Balenta činili pisci, urednici, novinari i književni kritičari Ivana Rogar, Korana Serdarević, Vladimir Arsenić i Sven Popović, ocijenio je "Pogreb za dvoje" "napetom pričom punom duha i koketiranja s fantastikom, čime čitatelja uvodi u svijet zavodljivog zla". Papić je osvojio prvu nagradu, dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji.

Drugu nagradu, dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs, osvojila je priča "U dosluhu" Ive Kara-Pešića, po mišljenju žirija, "jedna od onih malobrojnih priča sa životnom poukom koje ne dociraju, nego su zabavne i ne sadrže patetiku". Ta se pouka, vrlo jednostavna i umirujuća, prošivena kroz duhovito pripovijedanje, nenametljivo nadaje tek iz drugog plana i sjeda točno gdje treba, stoji u obrazloženju.

Treću nagradu, pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPea, pripala je priči "Fraktal" Adija Tufeka, "jednostavno ispričanoj ljubavnoj priči s podnaslovima koji se na razne načine poigravaju riječju fraktal". Tako se nižu zgode jedna za drugom, slične kao što su međusobno slični fraktali, ali ipak posve različite, kao što je svaka priča, pa i ona o nesretnoj ljubavi, posebna na svoj način, smatraju članovi žirija.

Tko su dobitnici

Eliša Papić (1992.) kantautor je, pisac i liječnik. Prvi roman "Šest žica i Stetoskop" objavio je 2017. Samostalno stvara autorsku glazbu pod imenom Elisha, te godine 2019. izdaje svoj drugi album "Chaos Buddy", djelomično temeljen na vlastitim kratkim pričama.

Godine 2018. osvaja prvo mjesto na 7. međunarodnom festivalu Pavle Popović poezije i proze u kategoriji mladih do 30 godina. Njegova priča "Da je bar sve to rock’n’roll" proglašena je najboljom kratkom pričom na 7. natječaju za kratku priču Muzeja Anđela 2018. S kratkom pričom "Monument" ulazi u top 27 kratkih priča na 16. WHFestu, a pričom "Johnny Gitara" ulazi u zbirku 17 kratkih priča na 6. natječaju za kratku priču Gradske knjižnice Samobor.

Godine 2019. s kratkom pričom "Tele" ulazi u zbirku kratkih priča FantaSTikona 2019. U užem je izboru za nagradu Prozak 2018. i širem izboru za natječaj Kritična masa i sedmica. Trenutno radi kao liječnik specijalizant neurologije u Kliničkom bolničkom centru Rijeka te stvara novu glazbu i piše kratke priče.

Ivo Kara-Pešić (1976.) bavi se pisanjem, prevođenjem, osmišljavanjem i razvojem evropskih i nacionalnih projekata u kulturi. Preveo je desetak knjiga filozofije, poezije i esejistike s talijanskog na srpski i hrvatski jezik. Objavio je knjigu kratkih priča "Mimoilaženja", niz eseja i priča na web stranicama Radio Slobodna Evropa, Peščanik, Filozofski magazin, i u časopisima Rivista di Estetica, Meta, Odjek, Literat. Jedan je od osnivača nevladine organizacije Kinookus (Dubrovnik) i istoimenog food film festivala u Stonu.

Adi Tufek (1997.) student je Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje privodi kraju preddiplomski studij lingvistike te španjolskog jezika i književnosti. Bavi se sociolingvističkim temama kao što su jezične ideologije, manjinski jezici, standardizacija, ali također uživa u hispanoameričkoj književnosti, osobito poeziji.

18. FEKP održava se od 2. do 7. lipnja u Zagrebu i Rijeci na središnju temu "Homo Narrans" o potrebi čovjeka za pričanjem priča.

Komentara 1

KO
Kolumpar
17:45 05.06.2019.

Ne valja tu tude, tude, i bome vi'š tude. Evala, svi natrag u školu. Najgore je prošao prvonagrađeni jerbo ga šalju u progonstvo na oladni Baltik da peca grgeče i pljevi šećernu repu. Drugonagrađeni je prošao bolje sa Splitom, ako ništa more je toplije, dok je trećenagrađeni prošao najbolje jerbo ga barem nisu dirali i ostavili doma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije