Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
aukcija u new yorku

Munchov "Krik" bit će prodan, stoji više od 80 milijuna dolara

vrisak
Reuters/Pixsell
21.02.2012.
u 17:00

Remek-djelo iz 1895., koje će pod čekić u svibnju, Munch je stvorio koristeći pastele, a jedina je verzija u privatnom vlasništvu

Poznato remek-djelo Edvarda Muncha "Krik" bit će prodano na aukciji u New Yorku, objavio je Sotheby's.

Norveški umjetnik stvorio je nekoliko verzija djela, koristeći različite tehnike.

Remek-djelo iz 1895., koje će pod čekić u svibnju, Munch je stvorio koristeći pastele, a jedina je verzija u privatnom vlasništvu.

Iz Sotheby'sa nagađaju da bi "Krik", jedno od najprepoznatljivijih djela, mogao premašiti cijenu od 80 milijuna dolara. Uoči aukcije slika će prvi put biti izložena u Londonu, a nakon toga i u New Yorku, piše BBC.

Rad je zasad u vlasništvu norveškog poduzetnika Pettera Olsena čiji je otac bio Munchov prijatelj i pokrovitelj.

– Živio sam s ovom slikom cijeloga života, a njezina snaga i energija s vremenom se povećala. No, sada osjećam kako je došlo vrijeme da pružim ostatku svijeta priliku da posjeduje i cijeni ovo izvanredno djelo – kazao je Olsen.   

Inače, "Krik" je posljednjih godina bio meta pljačkaša umjetnina, a 2004. jedna verzija je ukradena zajedno s Munchovom "Madonnom". No, četiri godine poslije umjetnička su djela pronađena i vraćena.

Komentara 1

Avatar madcap
madcap
17:09 21.02.2012.

Promatrajući sadašnjost te procijenjujući povijest, ova slika bi trebala biti na zastavi UN-a kao grb čovječanstva. Govori više nego milijun riječi i knjiga. 80 milja je mala cijena za onoga tko ima i izvrsno ulaganje. Genijalna slika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije