Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nina bunjevac

'Moj tata Petar umro je kao srpski terorist'

fatherland
03.12.2014.
u 10:25

Bježeći u Jugoslaviju, jednu su indoktrinaciju zamijenili drugom

Malo je koji autorski strip iz naše regije izazvao toliko međunarodne pažnje kao "Fatherland" Nine Bunjevac, koji je na sjevernoameričko i britansko tržište u rujnu plasirao Random House. Među hvalospjevima brojnih zapadnih medija posebno se ističu dva velika članka u The Guardianu, čiji autori dobro uočavaju da "Fatherland" uz neupitnu umjetničku vrijednost transcendira u domenu šire političke važnosti. U njemu nagrađivana autorica Nina Bunjevac opisuje odrastanje u procjepu između naslijeđa srpskog nacionalizma svojeg oca i socijalizma u kojem su je odgojile majka i baka.

Bombom protiv Tita

Njen otac Petar Bunjevac, otkriva autorica, bombaškim je napadima na hrvatske centre i jugoslavenska veleposlanstva iz emigracije pokušavao destabilizirati Titov režim. Ninina majka od takvog je života na prijevaru s kćerima pobjegla u Jugoslaviju. Pronašli su utočište kod Ninine bake, partizanske prvoborkinje koja je i sama provodila odgoj začinjen indoktrinacijom, ali drugačijeg političkog predznaka. Autobiografske crtice o odrastanju djevojčice kojoj je glavna briga u to vrijeme bila ima li u Jugoslaviji kikiriki-maslaca u naraciji Nine Bunjevac miješaju se s teškom dramom njenih roditelja te razlaganjem životnih okolnosti nekoliko pokoljenja predaka.

U traumatičnoj obiteljskoj biografiji obilježenoj partizanima, ustašama i četnicima, koncentracijskim logorima i čestim migracijama, ogleda se mnogo širi kontekst vjerskog i nacionalnog razdora na području bivše države.

Strip "Fatherland" zato se čita kao udžbenik regionalne povijesti, napisan bez ideološkog predznaka.

– Povijesne činjenice izlažem kako bih približila povijest ove regije zapadnom čitatelju te pokazala kako je kolektivno naslijeđe neodvojivo od individualnog. Strancima se to dopalo, no reakcije su bile različite: Britance je zanimala tema nacionalizma, dok su u SAD-u i Kanadi bili posebno zainteresirani za aspekt terorizma, gledajući me prije svega kao dijete bombaša – objašnjava Nina.

Zadnje sate života svog oca, koji je poginuo sastavljajući bombu u garaži, opisala je i u kratkoj strip priči "August 1977." koja je objavljena u antologiji "The Best American Comics", a potom i u Beogradu, u kojem je izazvala brojne polemike. Knjigom "Fatherland" odlučila je razjasniti nedoumice o vlastitim političkim stavovima te napokon ostaviti obiteljsku prošlost iza sebe.

Dijete heroja

– Kad sam se 1990. godine kao tinejdžerka vratila u Kanadu, očevi prijatelji dočekali su me kao dijete heroja i jedno sam se vrijeme zaista identificirala s tom ulogom. Sjećam se da me strašno potreslo kada je NATO bombardirao Beograd. Informacije o ratu u bivšoj Jugoslaviji u to smo vrijeme dobivali preko CNN-a, koji je demonizirao Srbe, te gledajući Miloševićeve vijesti preko satelita, što je pogodovalo stvaranju osjećaja da smo nepravedno razapeti – kaže Nina, kojoj su knjige Dubravke Ugrešić i Jasmine Tešanović u jednom trenutku otvorile oči i izbrisale svaku nacionalističku misao.

– Ljudima koji naginju ekstremizmu bilo koje vrste svojom pričom želim pokazati da će njihova djela na kraju najviše povrijediti njihove obitelji – poentira Nina Bunjevac.

Naklada 2X2 na Pulskom sajmu knjiga u subotu navečer predstavit će hrvatsko izdanje njena stripa, prevedenog kao "Zemlja otaca". U širu prodaju, najavili su, strip kreće 15. prosinca.

>> Strip Nine Bunjevac, rođene u četničkoj emigraciji, odrasle u Jugoslaviji, hit u Americi

Komentara 82

PA
pacoje
10:42 03.12.2014.

Kad sam se 1990. godine kao tinejdžerka vratila u Kanadu, očevi prijatelji dočekali su me kao dijete heroja i jedno sam se vrijeme zaista identificirala s tom ulogom. Sjećam se da me strašno potreslo kada je NATO bombardirao Beograd. Informacije o ratu u bivšoj Jugoslaviji u to smo vrijeme dobivali preko CNN-a, koji je demonizirao Srbe........ kraj citata....bravo lipa divojko, ti nisi videla ni vukovar,ni srebrenicu,ni racak, naravno nisi ni videla ono proterivanje albanaca od srba, jer to nisi mogla ni videti,jer si bila zaslepljena

LI
livoguza2
10:44 03.12.2014.

Poruka je jasna kao i kuhinja iz koje dolazi: "Tko nas, bre, zavadi" Ništa gora nije ni ona "Ja ne mrzim." Šešelj će vjerojatno u zatvor kako ideja bratstva i jedinstva začeta na Pantovčaku ne bi uginula. Lp.

PA
pacoje
10:45 03.12.2014.

"– Ljudima koji naginju ekstremizmu bilo koje vrste svojom pričom želim pokazati da će njihova djela na kraju najviše povrijediti njihove obitelji – poentira Nina Bunjevac te kreće u Pulu"..e moja draga nina..srbija to negira,ne samo za Hrvatsku, to cini i za Bosnu,i kosovo, nina cinis li i ti to,da negiras Genocid i proterivanja srebrenice,i kosovskih albanaca?..ili mozda ti to ne negiras i ne demoniziras srbe,jer su eto srbi to cinili iz humanosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije