Naslovnica Kultura Kazalište

Ministrici nije sporno kazalištu dati novac prije njegova osnutka

Novo kazalište Teatrum dobilo je na natječaju 20.000 kuna, a registrirano je nakon što je natječaj prošao!
06. travnja 2012. u 13:39 17 komentara 1 prikaza
'23.03.2012., Zagreb Ministri kulture Republike Srbije Predrag Markovic i Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violic potpisali su danas u Drzavnom arhivu sporazum o povratu kulturnog blaga otudjenog u ra
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'

Kulturna javnost bila je neugodno iznenađena rezultatima natječaja Ministarstva kulture, koje je dodijelilo 20.000 kuna kazalištu Teatrum koje u vrijeme natječaja uopće nije postojalo (!), a koje vode tri mlada glumca na čelu s Petrom Cvirnom. Osim toga, u razmaku od samo nekoliko dana, objavljena su dva gotovo istovjetna dokumenta rezultata natječaja, s tim što je kazalište Ulysses Rade Šerbedžije u prvom dokumentu dobilo 100.000 kuna, a u idućem se ta dotacija misteriozno povećala na 200.000 kuna.

Nepravilnosti je prva otkrila Vitomira Lončar na svojem blogu, koji piše za portal Večernjeg lista. Za komentar smo pitali ministarstvo, u kojem čvrsto odbacuju optužbe o namještanju natječaja.

– Produkcija predstave "Čekaonica" kazališta Teatrum prihvaćena je zbog kvalitete projekta koji uključuje suradnju mladih glumaca iz regije, što osobito podržavamo. Postupak registracije kazališta Teatrum dovršen je nakon odobrenja projekta što ne smatramo zaprekom za uvrštavanje u godišnji program potpora – rekli su nam te dodali da nemaju potrebu komentirati optužbe Vitomire Lončar, jer prilikom donošenja odluke o projektima koji se financiraju temeljem poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2012. godinu nije bilo malverzacija.

Što se pak stopostotnog povećanja dotacije teatru Ulysses tiče, kažu da je riječ o tehničkoj pogrešci, zbog koje je objavljen korigirani popis dotacija.

– Kao i kod nekih drugih programa i kako je već objavljeno u medijima, riječ je o tehničkoj pogrešci. Kompjuterski program u nekoliko slučajeva povukao je pogrešne podatke koje smo ispravili – rekla nam je glasnogovornica ministarstva Nataša Petrinjak.

Elipso

  • AAA-999:

    Je li ta baba ministrica u \"regiji\" ili u Hrvatskoj? Čije novce troši? Tko to plaća?

  • VRBINA:

    Baba, baš pravi izraz. Baba bi trebala štrikati & raditi goblene. Danima s prijateljima proučavamo odobrene programe i nakon svega zaključujemo da se radi o tako prozirnoj križaljci; nije dorasla čak ni amaterskim enigmatičarima. Nije fulala u nekoliko slučajeva u ... prikaži još!a u kojima ni slijepci ne bi fulali. Ta baba iza sebe će ostaviti pustoš u hrvatskopj kulturi. Eh, gdje su Vujić & Biškupić, pa čak i mladi Mesić, ova im baba može sami peći loše kolače, a trbuh će boljeti cjelokupnu hrvatsku kulturu.

  • luksa:

    \"prihvaćena je zbog kvalitete projekta koji uključuje suradnju mladih glumaca iz regije, što osobito podržavamo\" Ma,da..Regija, Šerbeđija .... a Arheološki muzej u Osjeku će biti zatvoren. ..ebeš hrvatsku prošlost važna je svjetla regionalna budućnost.