Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Pogledajte hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu: Izgleda senzacionalno!

Hrvatsku predstavlja rad multimedijskog umjetnika Igora Grubića koji je nastajao 13 godina.
08. svibnja 2019. u 20:47 2 komentara 1675 prikaza
Otvorenje hrvatskog paviljona na Venecijanskom bijenalu
Foto: Bojan Mrđenović
Pogledajte galeriju 1/26

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila je hrvatski paviljon na 58. Venecijanskom bijenalu, ove godine posvećenom vizualnim umjetnostima gdje nas predstavlja rad multimedijskog umjetnika Igora Grubića "Tragovi nestajanja (u tri čina)".

Kako se kalio Čelik VENECIJANSKI BIJENALE Grubićev rad o posljedicama tranzicije već privlači pažnju

Izgleda senzacionalno i nosi snažnu poruku koja odlično korespondira s ovogodišnjom temom kustosa i umjetničkog direktora izložbe Ralpha Rugoffa - "May You Live In Interesting Times" - što je česta britanska poslovica koja se reflektira na sadašnje doba kako društveno i politički tako i kulturno. 

Pogledajte video s otvorenja hrvatskog paviljona na 58. Bijenalu vizualnih umjetnosti u Veneciji 

Grubićev projekt nastajao je 13 godina, a čine ga tri fotoeseja na temu promjena koje nam je donijela tranzicija, kako u industriji, načinu stanovanja i vizurama gradova tako i u ideologijama i promjenama uvjerenja. U sklopu projekta je prikazan i Grubićev eksperimentalni 13-minutni animirani film "Kako se kalio čelik".

Igor Grubić - Tragovi nestajanja (u tri čina) | Autor : Bojan Mrđenović Foto: Bojan Mrđenović Igor Grubić: Tragovi nestajanja (u 3 čina)

Šire slike radi, prvi dio Grubićeva fotoeseja naslovljen je "Divlja kuća". U njemu fotografski godinama prati način stanovanja u komuni zagrebačkih beskućnika na području izgradnje današnjeg rotora. Slika mjesta na kojem njihove kamperice, kolibe i vrtove istiskuje konzumeristički svijet. Drugi dio je "Filigranski pločnik" u kojem prati nestajanje malih obrtnika iz centra Zagreba, Beograda, Istanbula, Skopja... u kojima njihove radnje postaju kafići i hosteli. Dok je treći dio, "Dekonstrukcija tvornice", posveta propasti zagrebačkih, istarskih i sisačkih tvornica.

Slavoj Žižek u HNK Pod nebesima je veliki nered Nakon 'debate stoljeća' Slavoj Žižek napunio zagrebački HNK

 

Naš paviljon u Veneciji prostire se na 300 četvornih metara, a u projekt je uloženo 750.000 kn i još 80.000 kn u adaptaciju prostora bivše palače iz 16. st. u kojem je postavljen. Ove se godine, naime, taj prostor prvi put koristi kao nacionalni paviljon.

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

  • Matrix5:

    Izgleda sumorno

  • gii:

    Dosadne fotkice i opet neka kvazi pseudo demode' konceptuala što se još fura samo kod nas.. koga briga za te fabrike ili što li su već, a mjesto je pravi horor! Pred nekoliko godina Boris Cvijetanović je predstavio nešto slično ... prikaži još! na HRV pavilijonu s urednim crno bijelim fotkama i daleko bolje od ovoga tu. To je samo preslik naše likovne scene: hrpa ničega.. i tako dalje od Bijenale do Bijenale....