Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo kulture

Ministarstvo honorarnim umjetnicima nudi potporu od 5.000 tj. 2.500 kuna

Nina Obuljen
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
15.05.2020.
u 15:07

Nova mjera Ministarstva namijenjena je onima koji nisu u registru poreznih obveznika, ne uplaćuju doprinose ili nisu stekli pravo na uplatu doprinosa iz državnog proračuna

Ministarstvo kulture odlučilo je pomoći i honorarnim umjetnicima koji su do sada ostali bez državne pomoći zbog problema koje je prouzročila panedmija koronavirusa. Tako je objavljen Javni poziv za dodjelu namjenskih sredstava umjetničkim strukovnim udrugama za isplatu jednokratne potpore umjetnicima pri kojem se radi o iznosima o 5.000 tj. 2.500 kuna. 

"S ciljem podrške honorarnim umjetnicima koji nisu bili obuhvaćeni prethodno razrađenim mjerama potpore uslijed epidemije koronavirusa i koji su se u trenucima krize zbog svojeg specifičnog statusa pokazali najranjivijima, Ministarstvo kulture uspostavilo je poseban fond iz kojeg će biti isplaćene jednokratne naknade umjetnicima koji mogu dokazati da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti.", ističu u Ministarstvu kulture.

U Ministarstvu tvrde da su na temelju obavljenih konzultacija s predstavnicima umjetničkih strukovnih udruga i pristiglih podataka i prijedloga o specifičnostima svake pojedine djelatnosti, razradili kriterije za dodjelu namjenskih sredstava nezavisnim profesionalcima članovima umjetničkih strukovnih udruga koji nemaju reguliran status, nisu u registru poreznih obveznika, ne uplaćuju samostalno doprinose ili nisu stekli pravo na uplatu doprinosa iz sredstava državnog proračuna.

"S obzirom da u ovom trenutku nemamo procjenu svih strukovnih udruga o broju članova koji bi bili obuhvaćeni ovom mjerom, dogovoreno je da najviši iznos jednokratne potpore bude 5.000 kn za dohodak u 2019. godini iznad 19.500 kn te 2.500 kn za dohodak ispod tog iznosa, uz mogućnost da iznosi potpore budu korigirani na više ovisno o broju obuhvaćenih umjetnika. U svakom slučaju, konačni iznosi odobrene potpore definirat će se sukladno broju zahtjeva i raspoloživim sredstvima Javnog poziva", ističu iz Runjaninove ulice.

Sredstva će dodjeliti za glazbeno, audiovizualno, vizualno, književno i scensko umjetničko područje, a isplaćivat će ih tijekom svibnja putem umjetničkih strukovnih udruga u obliku jednokratne potpore.

Prijave su otvorene do 29. svibnja, a više informacija o kriterijima i načinu prijave dostupno je na poveznici: https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=24477.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije