Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesni trenutak

Među 100 najboljih skladatelja i dirigenata više žena no ikad

Marin Alsop, prva žena na čelu bečkog simfonijskog orkestra
Foto: Lewis Whyld/Press Association/PIXSELL
21.01.2020.
u 13:37

Novo istraživanje pokazalo je da se broj žena među 50 najboljih svjetskih skladateljica gotovo udvostručio, a broj žena je na listi najboljih dirigenata s 1 skočio na 8.

Profesije dirigenata i skladatelja godinama su pripadale "muškom" polju djelatnosti. Najnovije istraživanje klasične glazbe za 2019, Bachtrack Classical Music Statistics, jedne od najvećih internetskih stranica posvećenih klasičnoj glazbi, pokazuje da se vremena polako mijenjaju. 

Tek prije nekoliko godina, 2016., među pedeset najboljih suvremenih skladatelja bilo je samo 7 žena - sada ih je gotovo dvostruko, 13. Najizvođenija skladateljica među njima je Cecilia McDowall, a slijede je Judith WeirAnna Meredith i Jennifer Higdon.

U top 100 svjetskih dirigenata žena nije bilo ni na vidiku. Godine 2013. među 99 muškaraca nalazila se jedna jedina žena - Marin Alsop. U 2019., Alsop je postala prva šefica bečkog simfonijskog orkestra, a na listi joj se pridružilo još sedam žena:  Susanna MälkkiMirga Gražinytė-Tyla, Simone Young, JoAnn Falletta, Nathalie StutzmannElim Chan i Karina Canellakis

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije