Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJUI S PROFILOVIM POZNATIM AUTORIMA

Maja Milčec, Rade Jarak i Zoran Malkoč o svojim novim romanima, ljubavi, politici i povijesti

Profil knjiga
Foto: Profil knjiga
1/3
28.10.2014.
u 09:15

Maja Milčec: Odakle da počnem
Za ljubav treba odrasti

Zagrebački sleng i vječni refreni uklopljeni u eksplozivnu ljubavnu priču koja počinje na hitnoj psihijatriji i sretno završava u Zapruđu – to je fabula romana Maje Milčec “Odakle da počnem”, koji je Alojz Majetić oproglasio prozom u trapericama.

Dok je Zvonimir Milčec pisao o Maksimiru i Gradecu, njegova kći Maja inspiraciju pronalazi u Novom Zagrebu, ali po slengu, stilu i ironijskom odmaku nastavlja baviti se zagrebačkom mladeži onako kako je to činio Majetić u “Čangi”, Majdak u “Kužiš stari moj” i Glumac u “Zagrepčanki”.

Majini su likovi talenti s društvenog dna koji ne razumiju ovaj svijet, ali pokušavaju razumjeti jedni druge, ljubavnici koji se nakon uzaludnog bjega od intimnosti odlučuju potpisom obvezati na zajedništvo. Majina junakinja se nakon poraza ne miri se sa životom na sedativima, već kreće u „avanturu osobne promjene“, rekla bi Ljubica Uvodić-Vranić.
Pročitajte intervju na linku.

Zoran Malkoč: Roki Raketa
Roki Raketa je, prije svega, roman o igranju krivih uloga i odustajanju od sebe

Zoran Malkoč, prozaik iz Nove Gradiške, ovoga će mjeseca (u subotu, 15. studenoga na Interliberu, u 5. paviljonu) predstaviti svoj drugi roman u desetogodišnjoj spisateljskoj karijeri. Desetljeće nakon prvijenca Kao kad progutaš brdo balona (2004., V.B.Z.) ljubitelji njegovih kratkih priča željno dočekuju naslov Roki Raketa.

Malkoč je 2009. dobio prvu nagradu na Večernjakovu natječaju „Ranko Marinković“ za kratku priču Kad sam bio bako Pila…, koja je poslije ukoričena u zbirci priča Groblje manjih careva (2010.) u nakladi Profil Knjige.

Originalnog izričaja, s nesavršenim marginalcima u glavnim ulogama, kultnoga statusa – ne samo među suborcima iz Domovinskoga rata – već i među ozbiljnim štovateljima Borgesa, melankolije, apsurda i naturalizma, u nastavku odgovara na pitanja urednikaRoki Rakete, Romana Simića Bodrožića.
Pročitajte intervju na linku.

Rade Jarak: YU PUZZLE
Ljubav je ponekad važnija od politike

Rade Jarak, nagrađivani pisac i akademski slikar, u biblioteci „Velimir Visković bira za vas“ ovoga mjeseca objavljuje roman YU puzzle. Dubrovčanin sa zagrebačkom adresom posljednjih 15 godina piše poeziju i prozu, objavljuje eseje i kritičke tekstove o domaćoj poeziji i prozi.

Uvršten je u izbor nove hrvatske poezije i preveden na slovenski. Među nagradama ističe se ona Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2008. – za roman Pustinje.

Razgovor smo započeli sažetkom urednika Velimira Viskovića:
„Vrlo ambiciozno zamišljen roman YU puzzle Rade Jarka važno je djelo na našoj suvremenoj književnoj sceni jer je autor imao petlje uhvatiti se ukoštac s povijesnim temama, mnoštvom likova i složenom romanesknom strukturom.

Pišući roman o tri generacije jedne obitelji i strastima, ljubavima i tragedijama njezinih pripadnika, autor uvjerljivo slaže komadiće jednog veoma burnog stoljeća.“
Pročitajte intervju na linku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije