Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Luka Šulić: Mi smo kreativni klasici

'08.08.2011., Hotel Libertas Rixos, Dubrovnik -  Press konferencija povodom dva nastupa, u atriju Knezevog dvora a potom na Stradunu ispred crkve Svetog Vlaha. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL'
'Grgo Jelavic/PIXSELL'
08.08.2011.
u 22:30

Uvijek ćemo svirati klasiku, jer nam je cilj približiti je ljudima. To nam i uspijeva

Prije nešto malo manje od mjesec dana Stjepan Hauser bio je u Zagrebu samo na jedan dan i pri tome dao intervju za Večernji list. Sada su obojica stigla u Dubrovnik, gdje se Luka Šulić, na samoj presici, pohvalio da je nakon duljeg vremena napokon došao kući i pojeo večeru koju mu je skuhala mama. Obojica su vidljivo umorna, ali i očito sretna svime što se događa oko njih. Oko vrata nose identične ogrlice, dar Eltona Johna, svojevrsni simbol svega što se u njihovu životu dogodilo u zadnjih šest mjeseci.

Bez dana odmora

Luka kaže da je sada pred njima ipak odmor, od čak tjedan dana!

- Morat će nam tih sedam dana biti dosta. No, priznajem da sam jako umoran. I Stjepan također. Nismo doslovno imali niti jedan slobodan dan u zadnjih šest mjeseci. A život nam je postao kaos: uvijek u žurbi, uvijek treba nekamo stići. Odmor će nam poslužiti da napunimo baterije, sada smo u punom zamahu, i na svoje dolazi sve ono zbog čega se i bavimo glazbom.

Kako ste uopće izdržali taj ritam?

Iza nas je sada onaj prvi kaos koji je nastao nakon promocije albuma, a nadovezao se na turneju s Eltonom Johnom.

Usto, Stjepan je snimio još dva albuma, prvi s Urbanom i drugi s Oliverom Dragojevićem (Stjepan, koji sjedi uz Luku dok razgovaramo, mimikom poručuje da ćemo na njega pričekati još nekoliko mjeseci), a ja sam završio studij u Londonu. Skratio sam ga na jednu godinu, zbog koncerata.

Iz svijeta ozbiljne glazbe već sam čula primjedbu kako se više nećete uspjeti vratiti u klasiku, sada kada ste otišli u crossover? Ja tvrdim da se vama to ne može dogoditi.

Hvala vam. To što mi radimo ipak je nešto drugo. Naravno, uvijek ima konzervativnih ljudi koji imaju taj snobovski pristup, ali oni koji razumiju glazbu shvaćaju na kojoj je razini to što mi radimo. Očito je više onih koji shvaćaju što mi to radimo. Uvijek ćemo na našim koncertima svirati klasičnu glazbu, jer to nam i jest početna namjera – da ljudima približimo klasiku. Zato i nismo nikamo otišli, samo smo proširili svoje kreativne mogućnosti. I puno bolje se osjećamo u tome.

Jako zahtjevan posao

Je li to i pitanje tehnike koju se mora imati, pitanje glazbene zrelosti, koja vam dopušta da u glazbu zagrabite tako široko?

- Crossoverom su se do sada bavili glazbenici koji su tražili, usudit ću se reći, lakši put. A mi smo odabrali najteži način. Naš crossover, ako to uopće možemo tako zvati, dva su violončela. I samo sa dva instrumenta moramo postići zvuk cijelog orkestra. A to je jako zahtjevno – i glazbeno i tehnički.

I zato su upravo dva dubrovačka koncerta najbolji dokaz da to što radimo ide jedno s drugim ruku pod ruku.

Ključne riječi

Komentara 2

KO
komentarko
23:11 08.08.2011.

Samo naprijed dečki. Odlični ste. Album je sjajan.

Avatar morski covik 3
morski covik 3
08:12 09.08.2011.

Sjajan album, bravo decki!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije