Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Lekcija o nepodnošljivoj lakoći življenja u rutini koja nas uči kako je lako izaći iz nje

04. siječnja 2021. u 15:11 0 komentara 168 prikaza
Foto: Arhiva Profil

Muškarac u ranim četrdesetima. Ujutro ustaje, odlazi na trčanje, vraća se kući... tuširanje, doručak, posao... Rutina, svakim danom ista, život koji bi nekoga potjerao ravno u ludnicu, ali i život u kojem se ovaj junak osjeća baš poput ribe u vodi, sasvim uljuljkan u svoju svetu rutinu. Naoko je ovdje malo sastojaka za neku dobru i uzbudljivu priču. Nema velike ljubavi koja lomi srce, ni strasti koja lomi krevete, krvavih ubojstava, ni igre mačke i miša na par stotina stranica psihološkog trilera, nema detalja iz povijesti, a kamoli nekih špijuna. Nema čak ni zlog zubara koji će nevinom trkaču kad-tad povaditi zube.

Dječak čita slikovnicu - ilustracija Tatjana Barat Djevojčicama i dječacima želimo približiti medicinu i razbiti strah od doktora

A opet je Anne Tyler, američka književnica koja je za svoj roman “Vježbe disanja” iz 1988. godine dobila Pulitzerovu nagradu, napisala sjajan roman. “Nešto crveno pokraj ceste” (Profil, urednica Adriana Piteša, prijevod Dražen Čulić) pričom o rutini jednog čovjeka u stanju je otvoriti oči mnogima, pokazati kako je lako skliznuti u tu nepodnošljivu lakoću življenja u ničemu. Junak ovog romana počeo je zaboravljati svijet oko sebe, zaboravljati čak i samoga sebe. I posve je nesvjestan problema u kojem se našao jer on će vam reći da je s njegovim životom baš sve u najboljem redu.

No, kada ga pred vratima stana dočeka tinejdžer koji misli da bi mu baš on mogao biti otac, stvari se počinju mijenjati. Iako je našem junaku odmah jasno da je mladić pogriješio, taj će ga susret natjerati da se sjeti ne samo događaja iz prošlosti već i vlastitih težnji iz tih prošlih vremena.

Nova knjiga: Lucinda Riley "Mjesečeva sestra" Sa svake stranice odjekuju taktovi gitara i čuje se zvuk udarca nogu – to je flamenko

Taj začuđeni pogled u prošlost, koji je u stanju iznova posložiti životne prioritete, ovaj roman čini neobično toplom i zabavnom lekcijom na temu kako je lako iskoračiti iz okvira kojim smo sami omeđili vlastiti život i svrhu postojanja. Rutina, naime, ima šanse samo ako joj mi dopustimo da bude jača od drugih ljudi u našim životima, od nas samih. Možda je baš to najveća lekcija koja nam treba na početku nove godine koja dolazi umotana u parolu: “Ne može biti gora od 2020.”

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.