Naslovnica Kultura Glazba

Lana Kos još jednom potvrdila da je stvorena za svjetske pozornice

Moćnim interpretacijama i glasom pjevačice bio je ponesen i Simfonijski orkestar HRT-a
30. rujna 2012. u 17:24 0 komentara 42 prikaza
'     lana kos           '
Foto: bp/VLM

Uvijek je lijepo čuti kad pjevači iz raznih europskih zemalja u pauzama prijenosa iz Metropolitana na svojim materinjim jezicima pozdravljaju zemljake koji ih u domovini gledaju u kinima. Nisam sigurno jedini koji je gledajući prijenose iz New Yorka u Lisinskom maštao kako bi bilo da se na slavnoj pozornici, kojom su nekad davno vladale Trnina i Zinka Kunc, opet pojavi veliki glas koji bi nas pozdravio na hrvatskom.

Preksinoć u franjevačkoj crkvi u Samoboru, na koncertu kojim je otvorena Samoborska glazbena jesen, prvi sam put s velikom sigurnošću pomislio kako nećemo još dugo čekati taj dan. Zvijezda tog koncerta bila je mlada, ali iskustvom i od mnogih starijih kolegica već bogatija sopranistica Lana Kos. Čovjeku uopće ne treba mašta da bi tu rasnu pjevačicu i umjetnicu zamislio na bilo kojoj velikoj opernoj pozornici. Uostalom, već sam je gledao kako kao Violetta Valéry osvaja veronsku Arenu gdje su je za sljedeće ljeto, u Verdijevoj godini, angažirali za tri izvedbe Traviate. Čudi me jedino što su dosad čekali.

Lana Kos u Samobor je "skoknula" na vikend iz Atene. Tamo se, u teatru iz kojeg je u svijet svojedobno krenula Maria Callas, priprema za premijeru Puccinijeve "Manon Lescaut".

Puccinija je u Samoboru Lana Kos pjevala tek u dva predivna dodatka (iz opera "Gianni Schicchi" i "La bohème") kojima je zahvalila na ovacijama. Za prvi je dio odabrala arije Mozartovih dama Barunice i Donne Anne i Bizetove Micaële koju je ljetos tumačila u spektakularnoj produkciji Bizetove "Carmen" na Masadi u Izraelu.

Ali, apsolutni vrhunac svojih silnih pjevačkih i umjetničkih mogućnosti, koje se još razvijaju, Lana Kos je ostavila za kraj programa, kako to i rade sve primadone. Najprije nas je raznježila zanosnom Desdemoninom "Ave Marijom" iz Otella, a potom raspametila briljantnim prizorom Elvire iz rjeđe izvođene Verdijeve opere "Ernani". Takav nastup i glas, koji je napokon probudio i na svojim krilima uvis ponio i čitav Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Aluna Francisa, doista nije teško zamisliti u Metu i drugim kućama koje zbog takvih glasova i postoje. A osobito se radujem što će već otrcane usporedbe pjevačica sa slavujima izaći iz mode nakon što čitav svijet otkrije kako pjeva Kos.

U nedjelju navečer u sklopu Samoborske g

U nedjelju navečer u sklopu Samoborske glazbene jeseni počelo je i natjecanje za mlade glazbenike Ferdo Livadić. Prve večeri odabranim su se programima u samoborskoj Galeriji Prica predstavili flautistica Katarina Horvat i pijanistica Lucija Majstorović kao Duo Petite, potom violinistica Anamarija Milić uz klavirsku pratnju Ante Milića te orguljašica Ursa Vukman. Natjecanje se nastavlja u ponedjeljak, 1. listopada, od 19 sati, nastupima pijanista Krešimira Starčevića te dvije slovenske glazbenice, violinistice Tanje Sonc i violončelistice Alje Mandič.

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.