Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponovno u modi

Krležina ofenziva u našim kazalištima

miroslav krleza
07.11.2014.
u 13:14


Pripremaju se čak tri premijere prema tekstovima ovog velikog pisca u isto vrijeme

Iako neki tvrde da je djelo Dobrice Ćosića po konkretnosti svog opusa (!?) veće od djela Miroslava Krleže, valja reći da je Miroslav Krleža, što se teatarske Hrvatske tiče, ponovno u modi. Gavella je otvorila sezonu Krležinim "Hvatskim bogom Marsom" u režiji gosta iz Slovenije Sebastijana Horvata, Rene Medvešek u Zagrebačkom kazalištu mladih upravo radi na Krležinu "Kristoforu Kolumbu", a Ivica Buljan priprema premijeru Krležina "Vučjaka" najavljenu za 30. prosinac u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Isto kazalište na repertoaru ima "Gospodu Glembajeve", dok se u HNK Varaždin izvodi predstava temeljena na Krležinu romanu "Tri kavaljera frajle Melanije".

Dodatni zamah

Treba reći da i HNK u Osijeku za 7. prosinac priprema premijeru "Vučjaka", i to u režiji uglednog redatelja Zlatka Svibena. Tom će se premijerom obilježiti i četvrt stoljeća Krležinih dana na kojima Osijek uporno inzistira. Krležina drama "U agoniji" na repertoaru je dubrovačkog Kazališta Marina Držića, a najavljena je i kao premijera Talijanske drame HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci.

Ove je godine i brijunski Teatar Ulysess izvodio Krležin "Sprovod u Theresienburgu" u viđenju Staše Zurovca, a iskazao se i Krležin festival na Gvozdu, gdje je premijerno izveden drugi čin Krležine drame "U logoru" u režiji Georgija Para. I studenti za diplomske ispite često posežu za Krležinim tekstovima. Dodatni zamah Krležinim izvedbama na hrvatskim pozornicama dalo je i obilježavanje stote obljetnice od početka Prvog svjetskog rata budući da je Krleža među piscima koji su velik dio opusa posvetili tom događaju koji je uvelike odredio povijest.

Treba podsjetiti i da je Krleža, prema podacima Nacionalne i sveučilišne knjižnice, među deset najposuđivanijih domaćih pisaca u hrvatskim županijskim knjižnicama.

Poetika dviju smrti

Zanimljivo je da se o Krleži i dalje pišu knjige. Tako je Daniel Miščin u nakladi Glasa Koncila ovog kolovoza objavio knjigu "Poetika dviju usporednih smrti" u kojoj se pozabavio zanimljivom podudarnošću da su na odru u Zagrebu 4. siječnja 1982. godine bili i Krleža i kardinal Franjo Šeper, prefekt Kongregacije za nauk vjere. Doduše, jedan u JAZU, a drugi u katedrali.

>> Krležini domobrani kao PTSP-ovci povijesti koja sa stalno ponavlja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije