Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Krležina ofenziva u našim kazalištima


Pripremaju se čak tri premijere prema tekstovima ovog velikog pisca u isto vrijeme
07. studenoga 2014. u 13:14 0 komentara 207 prikaza
miroslav krleza

Iako neki tvrde da je djelo Dobrice Ćosića po konkretnosti svog opusa (!?) veće od djela Miroslava Krleže, valja reći da je Miroslav Krleža, što se teatarske Hrvatske tiče, ponovno u modi. Gavella je otvorila sezonu Krležinim "Hvatskim bogom Marsom" u režiji gosta iz Slovenije Sebastijana Horvata, Rene Medvešek u Zagrebačkom kazalištu mladih upravo radi na Krležinu "Kristoforu Kolumbu", a Ivica Buljan priprema premijeru Krležina "Vučjaka" najavljenu za 30. prosinac u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Isto kazalište na repertoaru ima "Gospodu Glembajeve", dok se u HNK Varaždin izvodi predstava temeljena na Krležinu romanu "Tri kavaljera frajle Melanije".

Dodatni zamah

Treba reći da i HNK u Osijeku za 7. prosinac priprema premijeru "Vučjaka", i to u režiji uglednog redatelja Zlatka Svibena. Tom će se premijerom obilježiti i četvrt stoljeća Krležinih dana na kojima Osijek uporno inzistira. Krležina drama "U agoniji" na repertoaru je dubrovačkog Kazališta Marina Držića, a najavljena je i kao premijera Talijanske drame HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci.

Ove je godine i brijunski Teatar Ulysess izvodio Krležin "Sprovod u Theresienburgu" u viđenju Staše Zurovca, a iskazao se i Krležin festival na Gvozdu, gdje je premijerno izveden drugi čin Krležine drame "U logoru" u režiji Georgija Para. I studenti za diplomske ispite često posežu za Krležinim tekstovima. Dodatni zamah Krležinim izvedbama na hrvatskim pozornicama dalo je i obilježavanje stote obljetnice od početka Prvog svjetskog rata budući da je Krleža među piscima koji su velik dio opusa posvetili tom događaju koji je uvelike odredio povijest.

Treba podsjetiti i da je Krleža, prema podacima Nacionalne i sveučilišne knjižnice, među deset najposuđivanijih domaćih pisaca u hrvatskim županijskim knjižnicama.

Poetika dviju smrti

Zanimljivo je da se o Krleži i dalje pišu knjige. Tako je Daniel Miščin u nakladi Glasa Koncila ovog kolovoza objavio knjigu "Poetika dviju usporednih smrti" u kojoj se pozabavio zanimljivom podudarnošću da su na odru u Zagrebu 4. siječnja 1982. godine bili i Krleža i kardinal Franjo Šeper, prefekt Kongregacije za nauk vjere. Doduše, jedan u JAZU, a drugi u katedrali.

>> Krležini domobrani kao PTSP-ovci povijesti koja sa stalno ponavlja

Zagreb: Ministar Banožić primio u posjet ministricu Oružanih snaga Francuske
NABAVKA AVIONA
Hrvatska na slatkim mukama: Francuski Rafale u laganoj prednosti pred američkim F-16?
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.