Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREB KOM

Komorna glazba ne smije robovati elitizmu društva

Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
11.10.2017.
u 14:02

Bračni par Susanne Yoko Henkel i Dalio Despot osnivači su festivala Zagreb KOM koji se bori protiv isključivosti. Violisti Andra Darzina i Marko Genero te violončelist Torleif Thedéen u Zagreb će donijeti zvuk svjetskih glazbenih metropola

Njemica Susanne Yoko Henkel, sjajna violinistica velike međunarodne reputacije, a uz to i profesorica na prestižnoj Visokoj školi za glazbu i ples u Kölnu, zaljubila se odavno u Zagreb i Hrvatsku, rodni grad i domovinu svog supruga, glazbenika Dalija Despota. Ona je danas i hrvatska državljanka, prava Zagrepčanka i profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.


 

Svoje čvrsto uvjerenje da je Zagreb sjajno mjesto za život i za umjetnost ovo dvoje ljudi pretvorilo je u vrhunski festival, na kojem svake jeseni okupljaju virtuoze iz svijeta i Hrvatske. Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe, pod nadimkom ZAGREB KOM, postao je jedan od vrhunaca koncertnih sezona. Njegujući najviše kriterije u izboru repertoara i glazbenika, Henkel i Despot istodobno uspješno razbijaju predrasudu o isključujućem elitizmu takvih događanja. Misionarskim radom i svježim pristupom ukupnom oblikovanju manifestacije, od vizualnog dizajna do komunikacije s publikom, rade festival na kojem se svatko osjeća dobrodošlo i ugodno. Ali, bez podilaženja i kompromisa s kvalitetom.

- Festival je u nekim prošlim izdanjima bio i veći, a svakako bi mogao i dalje rasti, ali za to treba i više novca. Potpora Grada, Ministarstva kulture i Turističke zajednice tolika je kolika je – govore Susanna Yoko i Dalio, za koje raspodjela i postojanost institucionalnih potpora nije tema uz početak novog ZAGREB KOM-a.

Sva njihova energija, pažnja i radost usmjerena je na program dvanaestog izdanja festivala koji počinje u petak i do 21. listopada donosi šest koncerata u predivnoj Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma HAZU.

- Mi s velikim zadovoljstvom i ponosom gledamo na ono što smo izgradili u prošlih jedanaest festivala i to nam je glavni motiv da ustrajemo. Najveći kapital su nam glazbenici koji se uvijek rado vraćaju i čuvaju nekoliko dana u svom jesenskom kalendaru za Zagreb u koji se dolaze družiti, puno vježbati i s publikom podijeliti jedinstvene izvedbe vrhunskih djela komorne glazbe – rekli su nam Henkel i Despot, uvjereni da glavni grad Hrvatske zaslužuje, treba i ima publiku za glazbenu priredbu svjetske razine.

- Guy Braunstein je ove godine za jedan dan pomaknuo datum svog nastupa u Berlinskoj filharmoniji da bi stigao na završnicu festivala u Zagreb – dodao je Despot primjer odanosti vrhunskog i širom svijeta traženog violinista.

Već na koncertu otvorenja, oko violine Susanne Yoko Henkel u glazbi Chopina, Mendelssohna, Schumanna i Dore Pejačević okupit će se violinist Boris Brovcin, violončelisti Monika Leskovar i Isang Enders, violist Hartmut Rohde i pijanist Ian Fountain.

U programu “Slavenska noć” večer kasnije pridružit će im se i violinistica Monika Urbonaite, a uz remek-djela Smetane i Dvořaka svirat će se i Gudački kvartet Srđana Dedića. Samo srce svečanosti komorne glazbe po mjeri najvećih kulturnih metropola bit će 17. i 18. listopada izvedbe Brahmsovih gudačkih kvinteta i seksteta u kojima će sudjelovati i violisti Andra Darzina i Marko Genero te violončelist Torleif Thedéen. A na finale 20. i 21. listopada, osim Braunsteina, stiže još troje glazbenih čarobnjaka: flautistica Gili Schwarzman, gitarist Petrit Çeku i violistica Lise Berthaud. Na vama je samo da odšetate na Gornji grad.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije