Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kazalište u problemu

Komedija preko noći ostala bez ravnatelja

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
08.01.2020.
u 09:27

Nakon samo tri godine na čelu popularne kuće, zbog zdravstvenih razloga je otišao Krešimir Batinić, čijim je dolaskom 2016. okončana blokada kazališta.

Zagrebačka Komedija ponovno je bez ravnatelja. Tridesetsedmogodišnji dirigent Krešimir Batinić podnio je neopozivu ostavku na mjesto ravnatelja popularnog zagrebačkog kaptolskog kazališta i to, kako sam veli, iz zdravstvenih razloga. Do kraja četverogodišnjeg mandata imao je još petnaestak mjeseci, pa je njegova odluka primljena s dosta velikim iznenađenjem jer se još sredinom 2019. godine u tisku moglo pročitati da je riječ o čovjeku koji je preporodio i financijski stabilizirao Komediju te u kazalište privukao puno mlade publike.

– Zdravstveni razlozi isključivi su razlog ostavke. Zbog stresa više nisam mogao ni dirigirati – rekao nam je Batinić u kratkom telefonskom razgovoru.

– Sada će biti imenovan vršitelj dužnosti ravnatelja, a onda će biti raspisan novi natječaj – veli Batinić, koji ostaje u Komediji na radnom mjestu dirigenta s kojeg je i došao na mjesto ravnatelja.

Poništavali natječaje

Kako saznajemo, Kazališno vijeće (koje je nepotpuno jer Grad Zagreb još nikoga nije imenovao na mjesto Dorice Nikolić, koja je preminula prošlog srpnja) sastat će se 9. siječnja i odrediti vršitelja dužnosti. Njegovi su članovi Mirta Balog (predsjednica) i Damir Lončar kao predstavnici zaposlenih, te Marija Sekelez i Davor Ljubić kao predstavnici Grada Zagreba, koji je vlasnik Komedije.

Batinićevom ostavkom nastavlja se kriza upravljanja u Komediji koja je započela još 2016. godine kada je smijenjen dugogodišnji ravnatelj Niko Pavlović. Na čelu teatra Pavlović je bio čak dvadeset i sedam godina, a gradska uprava njegovu je smjenu obrazložila višemilijunskim dugovima. Godinu dana na čelu Komedije bio je njen glumac Adam Končić, i to kao vršitelj dužnosti ravnatelja. Končić je htio biti i ravnatelj s punim mandatom te se javljao na javne natječaje za ravnatelja Komedije, ali nije uspio.

Nakon što su dva javna natječaja poništena, dogodila se treća sreća, pa je Skupština grada Zagreba na proljeće 2017. godine na mjesto ravnatelja izabrala hvaljenog dirigenta Krešimira Batinića, koji je bio “zec iz rukava”. Podsjećamo, njegovi protukandidati su uz Končića bili i redateljica Morana Foretić, redatelj Marko Juraga i dugogodišnji glumac Komedije Damir Lončar, a na prvi natječaj javio se i redatelj Luca Cortina. Očito je u kazališnim krugovima postojao veliki interes za vođenje kazališta koje je u Batinićevu mandatu temeljito preuređeno iako, kako saznajemo, još nema adekvatnu tehničku opremu za izvođenje složenijih glazbeno-scenskih djela kao što su to mjuzikli po kojima je Komedija prepoznatljiva.

Naprasno otišao Čuček

Prošle godine došlo je i do određenog osipanja ansambla jer je iz Komedije naprasno otišao njen omiljeni glumac i pjevač Dražen Čuček, a onda i mladi i talentirani glumac i pjevač Ivan Čuić. Neki portali pod stalnom kanonadom kritika drže i cabaret klub Kontesa koji se nalazi ispod Gradske kavane (u njemu je Dražen Kokanović imao neprežaljeni jazz-klub), a koji je posljednjih godina postao Komedijina povremena alternativna scena iako je svakome jasno da to nije Komedijin core business, tj. njen razlog postojanja.

Komentara 1

SP
SpiJa
10:15 08.01.2020.

Kontesu je kao i neke druge klubove Bandić dao svojoj ekipi. Dok se u Kontesi(nekad Vip) program vrlo solidan i ima publike, Djuro je zatvoren i služi za samopromociju Badićevog pajtosa no name rokera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije