Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

'Kineska četvrt' ove nedjelje na design destrictu!

Motovun Film Festival
Foto: Zlatko Kelemenić
15.06.2018.
u 13:48

Kineska četvrt nominirana za čak 11 Oscara, nalazi se redovito na svim listama najboljih filmova svih vremena i to prije svega zahvaljujući odličnom originalnom scenariju Roberta Townea za kojeg je i nagrađen Oscarom.

Skrivene projekcije, najpopularniji zagrebački program zagrijavanja za Motovun Film Festival, ove nedjelje, 17. lipnja, podiže svoja platna na festivalu Design Destrict.

Političari, ružne zgrade i kurve – svi oni jednom postanu ugledni ako dovoljno potraju, kultna je rečenica iz Kineske četvrti, klasika neo-noira Romana Polanskog iz 1974. godine sa sjajnim Jack Nicholsonom i Faye Dunaway u glavnim ulogama. Nasilje, korupcija i tvrdo-kuhani antijunaci vraćaju se u ovom filmu u velikom stilu, a Kineska četvrt smatra se prvim filmom neo-noira u kojem vladaju grubi detektivi, fatalne ljepotice i krupne zvjerke sa svojim krupnim financijskim zavjeravama.

Priča je smještena u Los Angeles tridesetih godina i inspirirana je povijesnim razmiricama oko prava na zemlju i vodu u Kaliforniji. Slatkoća korupcije i nemogućnost pojedinaca da joj se othrvaju, osnovna je tema filma što ga čini vrlo aktualnim za naše prilike u kojima je transparentnost poslovanja rijetka poput čovječje ribice.

Kineska četvrt nominirana za čak 11 Oscara, nalazi se redovito na svim listama najboljih filmova svih vremena i to prije svega zahvaljujući odličnom originalnom scenariju Roberta Townea za kojeg je i nagrađen Oscarom.

Mnogi, pa i sam Polanski, vjeruju da je ovo njegov najbolji film, iako je u sljedećim desetljećima snimio brojna druga sjajna ostvarenja, ali van američkog tla. Redatelj je u filmu odigrao cameo ulogu gangstera koji nožem poreže nos Jakea Gittesa, glavnog lika kojeg glumi Jack Nicholson. Sam Polanski vješto je odglumio napad, izbjegavši njegovo ozljeđivanje iako je bila riječ o pravom nožu.

Da biste vidjeli kako je to izveo, trebate se prijaviti na newsletter na stranici skrivene.motovunfilmfestival.com. Projekcija je besplatna, kao i iduće tri koje će uslijediti do 9. srpnja.

U petak, 29. lipnja, slijedi nova Skrivena projekcija, kultni klasik francuskog redatelja Françoisa Truffauta, Fahrenheit 451, distopijski film o svijetu u kojem su knjige protuzakonite zbog toga što se vlast boji da mogu utjecati na razvoj neovisnog mišljenja. Film iz 1966. godine s takvom tematikom jako je aktualan 52 godine kasnije, kako u svijetu, tako i u nas. I zato otvorite svijest i prijavite se za besplatnu projekciju na newsletter na stranici skrivene.motovunfilmfestival.com. Kao i uvijek, mjesto prikazivanja filma otkrit ćemo dan prije projekcije.

U međuvremenu zgrabi bezobrazno jeftin paket ulaznica za Motovun Film Festival (24.-28.7), postani motovunski šatoraš (besplatno spavaj u kampu) i gledaj čak deset filmova za samo 150 kuna. Paket SVE PO 15 KUNA na akciji je do 10. srpnja na online servisu Kupi ulaznicu.hr. Ulaznice je moguće kupiti i uživo na Skrivenim projekcijama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije