Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal u HNK Split

Kazališno vijeće podnosi kaznenu prijavu zbog tajnog snimanja

Duško Mucalo
arhiva VL
13.04.2011.
u 12:47

Najavu praizvedbe opere Maršal zasjenio novi teatarski skandal.

Kazališno vijeće HNK Split odlučilo je podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog neovlaštenog, tajnog snimanja njihove sjednice u ponedjeljak poslijepodne na kojoj su odlučivali o intendantu.

- Nedopustivo je da te netko snima bez prethodne konzultacije i dopuštenja, kazala je za "Večernji list" Sanja Erceg-Vrekalo, predsjednica Kazališnog vijeća HNK Split zgrožena što se dogodilo u hramu kulture.

Cijelo Kazališno vijeće, u kojem osim Sanje Erceg Vrekalo sjede Sanja Qien, Branka Papak, Joško Čelan i Marko Pecotić te zapisničarka Dolores Meholić, jednoglasno su odlučili podići tužbu protiv nepoznatog počinitelja.

Sanja Erceg Vrekalo naglašava kako nikakvog kompromitirajućeg sadržaja na sjednici nije bilo o čemu je javno progovorila violinistica Majda Goluža koja se pored Mucala i prof. Helene Peričić natjecala za mjesto intendanta. Majda Goluža tvrdi da je snimku trosatne sjednice Kazališnog vijeća našla u ponedjeljak navečer u svom poštanskom sandučiću.

- Profesionalno smo odradili svoj posao, nije se pričalo posprdno ni "kao na pazaru", a kako smo razgovarali s kandidatima za intendanta, znači da se i njih snimalo, dodaje Sanja Erceg Vrekalo.
- Ovo je strašno. Pa dokle smo došli? Znači da ne možeš slobodno ni misliti ni izraziti se. Ali, ne bojimo se ničega. Posao smo odradili profesionalno. Sigurno nema ničeg kompromitirajućeg. Mucala smo izabrali jer je njegov program najbolji. Odkada je v.d. intendant imao je 14 premijera, ozbiljan je i jako se dobro snašao, zaključuje Vrekalo.

Mucalo zvao krim-policiju u HNK zbog tajnog snimanja

Najavu praizvedbe opere Maršal Silvija Foretića, koja će se u sklopu Muzičkog biennala Zagreb u subotu izvesti na velikoj sceni HNK Split, zasjenio je novi teatarski skandal.

– U 35 godina vladavine Maršal se razišao s brojnim suradnicima, najžešće s Rankovićem zbog tajnog snimanja. Kako je u ponedjeljak tajno snimana sjednica Kazališnog vijeća, pozvao sam kriminalističku policiju i zatražio da se provjeri ozvučenje moje i sobe moje tajnice te Plavog salona, gdje se održavaju sjednice kolegija, izvijestio je v.d. intendanta Duško Mucalo.

Objasnio je kako je procurila informacija da je netko tajno tri sata snimao sjednicu Kazališnog vijeća na kojoj se odlučivalo o intendantu. Protukandidatkinje su mu bile violinistica Majda Goluža i Helena Peričić. Majda Goluža oglasila se s informacijom da je snimku pronašla u svom poštanskom sandučiću!

– Stvar je otišla predaleko. Nisam siguran prisluškuju li me. Neovlašteno snimanje kazneno je djelo za koje se ide godinu dana u zatvor. No, snimka ne može služiti kao dokaz na sudu, naglasio je Mucalo.

Policija obavlja izvide

Kako neslužbeno doznajemo, splitski policijski službenici po Mucalovoj dojavi otišli su u kazalište.

I dok oni obavljaju izvide, umjetnici užurbano pripremaju premijeru Maršala na koju je dolazak najavio i predsjednik Josipović.

– Napisao sam libreto prema scenariju oca i sina Brešana za istoimeni film. To je prokomponirana klasična opera s elementima mjuzikla, objašnjava skladatelj i libretist Silvio Foretić.

Maestro Ivo Lipanović izrazio je veliko zadovoljstvo što dirigira tim djelom hvaleći iznimno talentiran splitski orkestar. Redatelj Maršala Mario Kovač ističe kako opera na intrigantan način pokriva temu za koju nikad ne znaš smiješ li se s njome šaliti. Opera Maršal ne bavi se njime i njegovim životom, ni politikom, ni prošlošću. Gorko se smije naslijeđu koje je on ostavio iza sebe. Opera se bavi fasciniranošću likom i djelom povijesne ličnosti. Nigdje se ne spominje ni Tito ni Broz, samo na jednom mjestu Josip. Njega glumi Stefan Kokoškov, a u operi još nastupaju Adela Golac Rilović, Branko Robinšak, Armando Puklavec, Dinko Lupi, Mate Akrap i drugi te zbor i balet HNK Split.

Komentara 6

OB
-obrisani-
13:26 13.04.2011.

komunistički gestapo zvani udba i dalje vedri i oblači u toj tužnoj zemljici. to je najtužnija zemljica baš zato što se u dvadeset godina kvazidemokracije nije uspjela osloboditi fašističko-komunističkog smeća i to zahvaljujući upravo tom smeću. smrt fašističko-komunističkom smeću, sloboda narodu!

OB
-obrisani-
13:27 13.04.2011.

a di je danas fritz? nagradno pitanje. na vrh brda vrba mrda... ;-)

MI
misuratakid
13:54 13.04.2011.

Dokazani doušnik i denuncijant vojne kontraobavještajne služe Jugoslavenske Narodne Arnije KOS, zove Policiju da provjeri da li netko njega prisluškuje. Koji lakrdijaš! I koja sramota za Hrvatsku da Mucalo nije u zatvoru nego pokušava postati itendant nacionalne kazališne kuće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije