Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Je li kazalište zaista opasnije od noćnog kluba?

21. srpnja 2020. u 13:28 1 komentara 205 prikaza
Foto: Goran Stanzil/PIXSELL

Situacija s koronavirusom se, unatoč ljetu, komplicira. Kako nitko ne zna što nosi jesen i hladniej vrijeme, i kulturnjaci su zapeli sve svoje snage kako bi barem u ljetnim mjesecima održali koliko-toliko normalan život i ritam svojih izvedbi. No, nije im lako. I očito pušu na hladno, bojeći se novih zabrana izvedbi.

Tako su iz Kazališta Moguzgva i Kerekesh Teatra, koji za sebe kažu da su najproduktivnija putujuća kazališta, uputili javni apel u kojem upozoravaju na nelogičnosti oko provedbi mjera zaštite od koronavirusa. Kako je moguće da su noćni klubovi puni, a kazališta sve teže igraju, čak i na otvorenom i to poštujući sve mjere zaštite, pitaju se u javnom apelu, koje potpisuju Ecija Ojdanić, ravnateljiva Kazališta Moruzgva i Jan Kerekeš, umjetnički voditelj Kerekesh Teatara. 

Generalna proba za predstavu Potpuni stranci u kazalištu Luda kuća. Sramotna odluka Više od stotinu zagrebačkih kazališnih djelatnika traži isplatu novca za javne potrebe u kulturi

Njhov aple donosimo u cijelosti, a on kaže: uslijed ponovnog pogoršanja epidemiološke situacije i moguće zabrane svih okupljanja, uključujući održavanja kulturnih događanja, molimo Vas da prije donošenja odluka proučite prirodu svakog oblika okupljanja i jasno uvidite njihove razlike i razinu rizičnosti koju svaki donosi.

Nakon obustave djelatnosti u ožujku i prekida rada naših kazališta, susreli smo se s velikim izazovima kako bismo se u kratkom roku ponovno aktivirali i uz pomoć domaćina organizirali ljetnu turneju poštujući sve mjere prevencije širenja zaraze i propise. Iz izvedbi koje su već iza nas primijetili smo da bi jednostavna zabrana svih javnih okupljanja uvelike narušila kulturnom sektoru koji se još uvijek pokušava oporaviti od obustave rada u ožujku, te Vas molimo da prije donošenja odluke uzmete u obzir razlike u okupljanjima.

Većina se naših izvedbi u ljetnoj turneji odvija na otvorenom s gledalištem postavljenim u skladu s epidemiološkim mjerama i publikom koja tijekom gledanja predstave sjedi i ima masku, te ne dolazi do nepotrebnog fizičkog kontakta između gledatelja. Od samog početka poštujemo sve propisane mjere, a trenutno prije predstava popisujemo publiku, mjerimo im temperaturu, poštujemo distancu i prije i nakon predstave upozoravamo i molimo za oprez. Te mjere još nisu uvedene za noćne klubove, a mi ih se pridržavamo na predstavama na otvorenom. Mišljenja smo da je ovaj oblik okupljanja puno manje rizičan od već spomenutih noćnih klubova, gdje je velik broj posjetitelja u zatvorenom prostoru, između njih dolazi do fizičkog kontakta i konzumiraju se pića.

U CENTRU ZAGREBA Poznati glumci oduševili slučajne prolaznike

Iz navedenih Vas razloga molimo da prije donošenja novih mjera prevencije zaraze uzmete u obzir diferencijacije javnih okupljanja i razinu rizičnosti, ali i značaj koji kulturni sektor ima na sve segmente društva, kao i na gospodarstvo prema čijem oporavku trebamo težiti.

U Zadru otvoren talijanski supermarket Eurospin
Eurospin
Lanac od kojeg strahuje konkurencija otvorio prvu poslovnicu u Hrvatskoj: Kupci odmah nahrupili
Pripazite se, s toplim vremenom stižu i ljetne prehlade!
  • SlucajnaBanana:

    U državi gdje su šoferi, bageristi i šverceri obukli odijela, rolekse i špic papke te postali uglednici, kultura je očito nebitna stvar.