Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Impresivne interpretacije virtuoza na harmonici Richarda Galliana u Lisinskom

Harmonika u inovativnim rukama virtuoza, 3.ožujka 2018.
27. veljače 2018. u 15:46 278 prikaza
Richard Galliano
Foto: Promo

Uspješni je glazbenik tijekom karijere proširio mogućnosti svog instrumenta, uz veliki utjecaj jazz glazbe, inspiriran Cliffordom Brownom čije je izvedbe oponašao i uz njih učio improvizirati. Ubrzo je počeo istraživati harmonikašku tradiciju u raznim podnebljima. Osim francuskih proučavao je brazilske harmonikaše kao što su Sivuca i Dominguinhos; američke: Tommyja Guminu, Erniea Felicea i Arta Van Dammea; kao i talijanske: Felicea Fugazzija, Volpija i Fancellija.

Sudjelovao je i u stvaranju filmske glazbe, a tijekom karijere nastupao je na najvažnijim jazz festivalima i u uglednim klasičnim koncertnim dvoranama. Jedan je od rijetkih koji je postigao izvrsnost u interpretacijama klasike i jazza. 

Galliano je surađivao s legendarim Astorom Piazzollom s kojim je osim toga bio i veliki prijatelj. Piazzolla ga je poticao na eksperiment povratka tradiciji i usavršavanju novog glazbenog smjera - New Musette - kao što je on usavršio novi pristup tangu.

Zahvaljujući svojem glazbenom umijeću, Galliano je harmoniku učinio ravnopravnim glazbalom i uvrstio je u glazbene kontekste koji su je do tada ignorirali, primjerice u jazz i klasiku, obogaćujući zvuk tih, ali i drugih stilova.

"Volim miješati jazz s tangom, valcerom, swing musette stilom. Za mene je to prirodna kombinacija. Da bi jedan harmokiaš svirao samo bebop, trebao bi biti Amerikanac, kao što je slučaj s Frankom Maroccom koji je rođen u Americi i svira samo standarde i bebop, ali to je glazba ozračja u kojem se formirao i odrastao. Ja sam, pak, Francuz, a Pariz i Nica su sasvim druga priča od Amerike." - o svom je specifičnom stilu izjavio ovaj vrhunski umjetnik.

Prošle je godine u Ljubljani nastupio s Komornim gudačkim orkestrom Slovenske filharmonije s kojima će snage ponovo udružiti na pozornici Lisinskog.

Oduševljenje publike tada nije izostalo, a kombinacija Vivaldija, Bacha, Mozarta i Debussyja uz pokoju autorsku skladbu ponovit će se i 3. ožujka u Lisinskom: "Moje su skladbe raznolikog karaktera, nerijetko posvećene nekoj važnoj osobi u mom životu: djeci, mojoj ženi, prijateljima. Kroz te skladbe govorim o svom životu. Svaka od njih nastala je u određenoj fazi moga života."

Iza ovog je uspješnog francuskog skladatelja i glazbenika pedeset diskografskih izdanja, a najuspješnija je objavio za prestižnu diskografsku kuću Deutsche Grammophon u kojoj je još uvijek jedini harmonikaš. Album "Bach" potukao je sve rekorde prodaje albuma klasične glazbe s više od sedamdeset tisuća prodanih primjeraka.

Ulaznice po cijeni od 130, 170 i 210kn potražite na www.lisinski.hr te na blagajni Lisinskog.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva