Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noir festival

Ian Rankin u Zagrebu o referendumu o škotskoj neovisnosti

Ian Rankin u Noir festivalu
Jurica Galoic/PIXSELL
23.05.2014.
u 14:35

Škotski pisac Ian Rankin glavni je gost Noir festivala koji je otvoren u Zagrebu

        Proslavljeni škotski pisac Ian Rankin duhovitim je ćaskanjem otvorio 4. Noir festival u galeriji Prsten poznate Meštrovićeve džamije koju je nepredvidiva klima pretvorila u nesnosnu saunu. Kao svjetska zvijezda, na susret s publikom autor devetnaest kriminalističkih romana o inspektoru Johnu Rebusu dovezen je sponzorskom limuzinom, a okupljenima je govorio i što pije u svom omiljenom pubu The Oxford Bar iz Edinburgha, grada u koji uglavnom smješta radnju svojih romana. Riječ je i o omiljenom pubu inspektora Rebusa kojeg je Rankin vratio iz mirovine u romanu “Sveci Biblije sjena” što ga je upravo objavio Profil. No pisac, koji se okušao i u pisanju opernih libreta i kratkih priča, u krimiće je morao uvesti i novi lik, detektiva Malcolma Foxa, glavnog junaka iz romana “Pritužbe” koji također možemo čitati u hrvatskom prijevodu.

Kada je Rankin počeo pisati krimiće davne 1987. godine, prvijenac o inspektoru Rebusu prodan je u samo 200 primjeraka!? Danas postiže višemilijunske tiraže, pa se taj kralj ‘tartan noira’, kako ga je prozvao američki autor krimića James Ellroy, udomaćio i na televiziji i postao globalno važan.  U svoj roman "Sveci Biblije sjena" ubacio je i temu škotske neovisnosti i pripadnog referenduma. A na upit Mime Simić što misli o referendumu, Rankin je bio rekao da je to veliko pitanje na koje se ne može jednostavno odgovoriti, no da je činjenica da u Škotskoj postoji puno ljudi koji ne vole London niti Westminster. 

Rankin je i ovog puta branio dignitet kriminalističkog romana, rekavši da je to forma s kojom se lakše može upoznati neka strana zemlja i neki strani grad. Tako je i Rankin zaslužan što je škotski Edinburg visoko na ljestvici svjetskih gradova koji su literarno prepoznatljivi i važni. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije