Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Hrvatski likovni kritičari zaprepašteni ovrhom "Mlade patricijke"

Hrvatska sekcija Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA izrazila je u srijedu "profesionalno i građansko zaprepaštenje i nevjericu" nad ovrhom slike "Mlada patricijka“ iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, a prema presudi suda i nalogu HAZU.
11. studenoga 2021. u 10:51 0 komentara 138 prikaza
Foto: Facebook/NMMU

"To je dramatičan trenutak, no vjerujemo ne i kraj sudskog spora koji je protiv Muzeja vodila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – HAZU, najavljujući zahtjev za izvlaštenjem još velikog broja, čak 1034 umjetnine koje se desetljećima nalaze u fundusu NMMU-a zaštićenog kao cjelovito i nedjeljivo dobro", istaknuli su u priopćenju likovni kritičari.

PRENESENA U HAZU Provedena ovrha 'Mlade patricijke'. Ravnatelj muzeja: 'To je crni petak za hrvatsku kulturu'

Hrvatska sekcija AICA kaže kako je donacija "Mlade patricijke" Josipa Jurja Strossmayera Akademiji znanosti i umjetnosti na koju se poziva HAZU, bila donacija zajednici, stručnoj zajednici i svim građanima Zagreba i Hrvatske, kao javno dobro u svakom trenutku dostupno svojoj publici.

Dodaju kako je NMMU kao institucija koja je taj cilj po svom poslanju, uvjetima i infrastrukturi za čuvanje i izlaganje, istraživanje, restauriranje i konzerviranje vrhunskih djela moderne nacionalne umjetnosti od sredine 19. stoljeća do danas, u cijelosti ispunjavala. 

"Djela Vlahe Bukovca iz fundusa NMMU nacionalna su baština, svih nas, u državnoj muzejskoj instituciji koja nam svima pripada, a 'Mlada patricijka' po ovrsi je sada privatno vlasništvo HAZU, ostavljena u depou daleko od očiju javnosti", ocijenili su. 

Napominju i da HAZU, koji se na svojoj internetskoj stranici određuje kao najviša znanstvena i umjetnička ustanova u Hrvatskoj koja razvija i promiče znanstvenu djelatnost i umjetničko stvaralaštvo i od osobite je nacionalne važnosti, s takvim statusom za sobom povlači i odgovornost rada na korist zajednice i kulturnih institucija, a ne u korist privatnog vlasništva i institucionalne moći.

"HAZU bi trebao, dakle, biti vertikala koja se brine o razvoju kulturnih institucija, a ne nad njima provoditi nasilne radnje potkrijepljene sudskim odlukama i nalozima", dodaju. 

Po njihovim riječima, prema mišljenju DORH-a, Ministarstva kulture i medija i Hrvatskog muzejskog vijeća sudske odluke su sporne jer zanemaruju odredbe Zakona o muzeju, Zakona o kulturnom dobru, pravilnike o radu muzeja, mišljenje Hrvatskog muzejskog vijeća koje treba dozvoliti izlučivanje umjetnine iz zbirke koja je po zakonu cjelovito zaštićeno kulturno dobro.

Postavljaju pitanje o tome gdje je slika sada i koja joj je namjena, najavljujući razgovor s ravnateljem NMMU Brankom Franceschijem u "AICA: Dijalozima“ u zagrebačkom KIC-u 22. studenog.

ovo nisu očekivali
Policajci uhitili čovjeka na stanici, a on im poslao pismo iz zatvora. Evo što je u njemu pisalo
Hrvatski Telekom
Temeljem korisničkih iskustava
Hrvatski Telekom osvojio nagradu za najbolju fiksnu mrežu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.