Naslovnica Kultura

Hrvatski jezik, časopis za njegovanje jezične kulture, u ponedjeljak pred čitateljima

Hrvatski jezik, popularnoznanstveni časopis, namijenjen je srednjoškolcima, studentima, učiteljima, profesorima hrvatskoga jezika, lektorima, prevoditeljima, novinarima, stručnjacima različitih struka i svima koji se bave hrvatskim jezikom i kojima je stalo do jezične kulture...
15. ožujka 2014. u 17:53 1 komentara 719 prikaza
željko jozić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Hrvatski jezik, popularnoznanstveni časopis, namijenjen je srednjoškolcima, studentima, učiteljima, profesorima hrvatskoga jezika, lektorima, prevoditeljima, novinarima, stručnjacima različitih struka i svima koji se bave hrvatskim jezikom i kojima je stalo do jezične kulture. Časopis je zamišljen kao tromjesečnik i izlazit će krajem ožujka, lipnja, rujna i prosinca. Prvi broj izlazi u ponedjeljak 17. ožujka 2014., na obljetnicu objavljivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, objašnjava Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Na početku časopisa nalazi se znanstveno-popularni članak o kojemu aktualnom jezičnom pitanju. Posebna će se pozornost posvetiti funkcionalnim stilovima hrvatskoga jezika te pravopisnim i gramatičkim problemima koji se pojavljuju u pojedinim strukama, terminološkim problemima, jeziku medija, jeziku i nazivlju koje se upotrebljava u školskim udžbenicima i programima itd. Zatim slijede kraći članci raspoređeni po rubrikama. U rubrici Jezik i društvo govori se o hrvatskome jeziku u društvenome kontekstu s etnolingvističkoga i sociolingvističkoga stajališta. Tu će biti riječi i o jezičnim stereotipima, žargonima, dijalektima.

Hrvatski jezik Od ponedjeljka 17. 3. samo uz Večernji list Novi časopis Hrvatski jezik za sve ljubitelje pravopisa

– Rubrika Domaća zadaća uključuje sve što je povezano s hrvatskim jezikom u školi. To je jedina rubrika čija urednica nije zaposlenica Instituta, nego profesorica koja radi u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. U rubrici Od Mile do Drage obrađuju se antroponimijske teme, ponajprije postanje i motivacija osobnih imena, prezimena i nadimaka. Rubrika U dva klika mišem govori o računalnome i informatičkome nazivlju te o računalnome i informatičkome žargonu – najavljuje Jozić.

Iako su prvi broj časopisa Hrvatski jezik priredili isključivo znanstvenici i suradnici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, daljnje izlaženje časopisa moguće je samo uz suradnju s čitateljima te uz njihovu potporu. Stoga iz Instituta pozivaju sve čitatelje da svoje komentare, primjedbe i prijedloge šalju na mrežnu adresu hrjezik@ihjj.hr.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?