Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Hollywood izabrao tehnologiju 3-D za budućnost filmske industrije

Ne samo da mnogi potencijalni budući hitovi snimaju u tehnici 3-D, nego se planiraju trodimenzionalne verzije cijelog niza starih hitova i klasika: od “Titanika”, “Ratova zvijezda” do “Zameo ih vjetar” i “Građanina Kanea”.
11. lipnja 2010. u 19:04 3 komentara 5 prikaza
titanik

Filmska industrija odlučila je, po svemu sudeći, da će njezina budućnost biti u 3-D tehnologiji. Devedesetih godina, odnosno od širenja digitalizacije, isprva se mislilo da bi tzv. “virtualna stvarnost” mogla, nakon računalnih igara, postati i put kojima će industrija filma krenuti u novo tisućljeće, međutim iz raznoraznih razloga (npr. cyber vrtoglavice) tehnologija nije prošla prag kojim bi se dokazala kao moguća buduća dominanta.

Ako je sumnjičavaca u vezi tehnologije donedavno još i bilo, megauspjeh “Avatara” otklonio je svaku sumnju u to da hollywoodski filmaši polažu sve nade u 3-D kao svoj put u budućnost. Kao posljedica toga, ne samo da mnogi potencijalni budući hitovi snimaju u tehnici 3-D, poput završna dva nastavka “Harryja Pottera” ili Spielbergovih “Pustolovina TinTina” (da se o crtićima koji ciljano odgajaju nove generacije gledatelja ne govori), nego se planiraju 3-D verzije cijelog niza starih hitova i klasika: od “Titanika”, “Ratova zvijezda” do “Zameo ih vjetar” i “Građanina Kanea”.

Mala poskupljenja, velike zarade

Prema riječima Jeffreyja Katzenberga, troškovi produkcije u tehnici 3-D penju se za petnaest posto, što je zanemarivo povećanje u odnosu na zarade koje mogu biti i trostruko veće od njihovih “običnih” verzija (kada se filmovi proizvode u obje verzije).

Dodatna je prednost trodimenzionalnih filmova za filmsku industriju u tome što je njih daleko teže piratizirati.

Stručnjaci smatraju da je glavna atrakcija trodimenzionalnih filmova u tome da su najbliži stvarnim iskustvima, odnosno da podražavaju mozak na način na koji dvodimenzionalni ne mogu. Uvjereni su da stereoskopsko gledanje podražava više neurona, što znači da gledatelju ostavljaju dojam da su se bolje zabavljali gledajući ga. Stoga se smatra da nešto veće cijene ulaznica neće biti problem, jer je kino još uvijek vrlo jeftinija zabava.

Povratak u budućnost

Situacija u kojoj se nalazi filmska industrija opisuje naziv hollywoodskog hita “Povratak u budućnost”. Tehnika 3-D, naime, nije nova. Osobito se mnogo s njom eksperimentiralo u pedesetima, a kasnije i u osamdesetima, no zbog ograničenih mogućnosti (zbog kojih je izazivala glavobolje i vrtoglavice), a ni efekti zapravo nisu bili osobiti, bila je tek, kako je rekao Hitchcock , “čudo od devet dana”.

Nakon “Avatara” nemoguće je poricati tehničku savršenost, a treba vjerovati i u to da 3-D neće biti isključivo format za zabavu jer će uvijek biti umjetnika koji će nove tehnologije znati koristiti u dublje svrhe; npr. glasoviti kritičar Andre Sarris misli da nam 3-D omogućava da u svakom kadru tratimo vrijeme na detalje koji su apsolutno suvišni. No, slične su se sumnje javljale kada je film postao zvučan, pa kada je krenula boja, a opet su se nakon toga javljali cijeli umjetnički pravci.

 

 

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
  • gohan:

    Ništa ne govore o tome kako je teško ljudima koji već nose naočale i imaju problema s vidom gledati takve filmove. A problema s vidom ima sve više ljudi u današnjem svijetu.

  • Macaktom:

    pa nek snimaju ali ja stvarno ne vidim toliku revoluciju toliki napredak vrijedan ovolike reklame za 3d im priznam kada hologrami budu šetali oko mene a ne ova sranja koja nam pokušavaju podvaliti

  • soljenka:

    @gohan ja nosim naočale, pa nisam imala nikakvh problema sa 3D filmom...