Naslovnica Kultura Knjige

Hitrec prijavio Biškupića zbog tvrdnje da hrvatskog jezika nema

Ovo nije tužba protiv knjige ili njezine autorice, već protiv odgovornih u Ministarstvu kulture koji novcem iz državnog proračuna sufinanciraju knjigu koja tvrdi da hrvatski jezik ne postoji, kaže Hitrec.
02. studenoga 2010. u 17:18 251 komentara 8 prikaza
hrvoje hitrec
Foto: arhiva VL

– Ovo nije tužba protiv knjige ili njezine autorice, već protiv odgovornih u Ministarstvu kulture koji novcem iz državnog proračuna, u krajnjem slučaju mojim i vašem novcem, sufinanciraju knjigu koja tvrdi da hrvatski jezik ne postoji, rekao nam je Hrvoje Hitrec, predsjednik udruge Hrvatsko kulturno vijeće, na vijest da je njegova udruga podigla prijavu protiv ministra kulture Bože Biškupića i pomoćnika za knjigu Čedomira Višnjića zbog sufinanciranja knjige “Jezik i nacionalizam” Snježane Kordić.

– Ta knjiga napada naš jezični identitet i institucije, ona je i napad na hrvatski Ustav, jer u njoj su argumenti da hrvatski jezik ne postoji, a to što postoji autorica čak ne zove ni hrvatskosrpskim jezikom, već srpskohrvatskim, i to uz obrazloženje da on ima dvostruko više srpskih govornika – objašnjava Hrvoje Hitrec.

On nije znao s koliko je novca Ministarstvo kulture sudjelovalo u objavi ove knjige koja je već izazvala mnoge kontroverzije, ali kaže da iznos i nije važan, jer zasigurno je riječ o simboličnoj svoti.

Ni iz Ministarstva kulture nisu nam jučer mogli potvrditi o koliko je novca riječ, već će nam taj podatak poslati danas. Od glasnogovornice Ministarstva kulture Ivane Krušec dobili smo tek kratko priopćenje:

– Zasad nemamo nikakvih spoznaja o prijavi.

Do autorice knjige Snježane Kordić jučer nismo uspjeli doći jer radi i živi u Njemačkoj, a teze iz njezine knjige bile su u središtu mnogih rasprava u trenutku njezina objavljivanja. U knjizi, među ostalim, piše: “Svi prigovori nazivu srpskohrvatski, a porijeklo im nije znanost, pokazali su se kao znanstveno neutemeljeni”, čemu autorica dodaje tezu kako je ustavno proglašavanje službenog jezika suvišno. No, te i mnoge druge lingvističke teze Snježane Kordić (rođene 1964. u Osijeku) zapravo nisu nikakva novost. Ona njih zastupa već godinama, otkako je napustila Hrvatsku i otišla u inozemstvo, a ova će prijava zasigurno pokrenuti novu raspravu o njezinu djelu.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • flick:

  Podrška gospodinu Hitrecu!

 • praseca gripa:

  Ne posustajte,gospodine Hitrec! Ovome se mora stat na kraj! Dosta nam je muljanja,ulagivanja,podilazenja,neznanja,nesposobnosti,kukavicluka i bljutavih politicara!

 • Avatar bok
  bok:

  Bravo gsn. Hitrecu! Svak Vaam cast! Casa se prelila, vrijeme je poduzeti takve mjere protiv odgovornih u ministarstvu.