Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trzavice u HNK Osijek

Gradski oci: Nismo dogovarali izbor intendanta

06.09.2018.
u 12:27

Županijska pročelnica Sandra Šimunović izjavila je kako je "dogovor u ime osnivača" da za intendanticu predlože Draženu Vrselju

Ostala su još dva dana do raspisivanja natječaja za intendanta HNK Osijek, a već je danima burno zbog jedne izjave iz koje su kazalištarci zaključili kako je politika već izabrala novog čelnika tog kazališta. Podsjetimo, na sastanku prije početka nove kazališne sezone, u ponedjeljak, prašinu je podigao govor županijske pročelnice Sandre Filipović.

Problem u naglasku

Ona je izjavila kako je “postignut dogovor u ime osnivača” da predlažu Draženu Vrselju za intendanta. Dio je kazalištaraca protumačio to kako su se Grad i Županija, kao osnivači, dogovorili te već odlučili tko će zasjesti na to mjesto, i prije raspisivanja natječaja. Pročelnica Filipović ustvrdila nam je poslije kako se zapravo krivo interpretirao naglasak riječi “osnivača” te da je mislila na jednog osnivača, njih kao Županiju, a ne na množinu, odnosno Grad i Županiju. Postojanje dogovora potom je opovrgnuo i Grad Osijek.

– Poznato je kako se bira intendant. U Gradskoj upravi o tome dosad nismo raspravljali i nemamo svoga kandidata. Poznato je da će 8. rujna biti objavljen natječaj. Prema kuloarima, iz same kuće bi se trebale prijaviti dvije osobe, ali nemoguće je pretpostaviti tko se još može javiti i posve je logično da se u tih 30 dana raspravi o programima i imenima koji bi mogli nešto napraviti, a onda vjerujem da će gradonačelnik izaći s našim kandidatom – rekao je Dražen Alerić, gradski pročelnik koji je također sjedio na sastanku u ponedjeljak u HNK. Iako Sandra Filipović ne vidi ništa sporno u tome da prije natječaja Županija javno podrži nekog kandidata, Dražen Alerić drukčijeg je mišljenja.

– Iznenađen sam jer smatram da je neprimjereno i da nije potrebno isticati na takav način javnu podršku bilo kome, u bilo kojem segmentu i za bilo koji posao – zaključuje on.

Prava drama oko izbora osječkog intendanta odigravala se i u jesen 2013., što je rezultiralo čak i neisplatom plaća zaposlenicima. Razlog je i tada bila politika, neslaganje gradske i županijske vlasti, koje se nisu mogle dogovoriti ni oko izbora v.d. intendanta.

Mijenjali čak i zakon

Županijska skupština za vršitelja dužnosti imenovala je tada Božidara Šnajdera, a osječko Gradsko vijeće odlučilo se za Draženu Vrselju. Na koncu je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić postavila Miroslava Čabraju za v.d. intendanta. Mijenjan je tada i Zakon o kazalištima, kako bi u sličnim situacijama mogao presuditi ministar.

Inače, sva se tri imena, Šnajder, Vrselja i Čabraja, pojavljuju i u današnjoj priči. Božidar Šnajder aktualni je intendant koji odlazi u mirovinu, a Dražena Vrselja i Miroslav Čabraja najavili su kandidature za njegova nasljednika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije